Babka marmurkowa z płatkami migdałowymi

Składniki

3/4 szklanki cukru pudru
180 g miękkiej margaryny
400 g mąki
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mleko karmelowe:
120 ml mleka
60 g cukru

120 ml kawy
2 łyżeczki kakao
2 łyżki płatków migdałowych

polewa czekoladowa

Sposób przyrządzenia

1. Stopić 60 g cukru, dodać mleko i mieszać do momentu rozpuszczenia
cukru.Schłodzić mleko karmelowe.
2.Margarynę utrzeć z cukrem na puch dodawać stopniowo 3 całe jajka i 3
żółtka.Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Na końcu
dodawać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia,połączyć.
3.Ciasto podzielić na połowę, pierwszą wymieszać z karmelem,drugą z
kakao i kawą. Ubić białka (3 białka które zostały z ciasta) na sztywno z szczyptą soli,połowę piany
dodać do ciasta karmelowego. Resztę białka z płatkami migdałowymi
wymieszać z ciastem kawowym.
4. Ciasto nałożyć na przemian do formy babkowej z kominkiem. Widelcem
zrobić spiralki w cieście.
5.Piec około 1 godz. w temp. 180 stopni.Schłodzić, wyjąć z formy i
zostawić do całkowitego ostygnięcia.
6.Babkę polać polewą czekoladową.