3/4 szklanki cukru pudru
180 g miękkiej margaryny
400 g mąki
6 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mleko karmelowe:
120 ml mleka
60 g cukru
120 ml kawy
2 łyżeczki kakao
2 łyżki płatków migdałowych
polewa czekoladowa
1. Stopić 60 g cukru, dodać mleko i mieszać do momentu rozpuszczenia cukru.Schłodzić mleko karmelowe. 2.Margarynę utrzeć z cukrem na puch dodawać stopniowo 3 całe jajka i 3 żółtka.Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Na końcu dodawać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia,połączyć. 3.Ciasto podzielić na połowę, pierwszą wymieszać z karmelem,drugą z kakao i kawą. Ubić białka (3 białka które zostały z ciasta) na sztywno z szczyptą soli,połowę piany dodać do ciasta karmelowego. Resztę białka z płatkami migdałowymi wymieszać z ciastem kawowym. 4. Ciasto nałożyć na przemian do formy babkowej z kominkiem. Widelcem zrobić spiralki w cieście. 5.Piec około 1 godz. w temp. 180 stopni.Schłodzić, wyjąć z formy i zostawić do całkowitego ostygnięcia. 6.Babkę polać polewą czekoladową.