10 jajek ugotowanych na twardo
1 puszka pasztetu z drobiu (160g)
3 łyżki śmietany 18%
200 g pieczarek
1 duża cebula
3 łyżki posiekanych orzechów
3 -4 łyżki posiekanej rzeżuchy do farszu
rzeżucha do dekoracji
1 łyżeczka ostrej musztardy
sól,pieprz kolorowy grubo mielony,słodka papryka papryki do smaku
olej
Jajka obrać ze skorupek, poprzecinać wzdłuż na pół i wyjąć żółtka.Włożyć żółtka do miski i rozgnieść.Drobno posiekaną cebulę zeszklić na oleju,dodać oczyszczone i drobno pokrojone pieczarki (pieczarki można zetrzeć na tarce o dużych oczkach) i podsmażyć aż puszczony przez pieczarki sok wyparuje. Przestudzić.Pasztet rozetrzeć ze śmietaną,dodać cebulę z pieczarkami i zółtka.Przyprawić do smaku przyprawami,musztardą,dodać orzechy i rzeżuchę.Wymieszać.Farszem napełnić połówki (białka) jajek.Wierzch posypać rzeżuchą. Schłodzić przed podaniem.