Składniki na spód:
* 160 g ciastek digestive
* 60 g masła
* 50 g drobno posiekanych batoników twix
Masa serowa:
* 600 g sera twarogowego śmietankowego (ja używam już gotowy, zmielony)
* 1 niepełna szklanka cukru
* 1 opakowanie budyniu waniliowego (40 g)
* 3 jajka
* 150 ml kwaśnej śmietany 18%
* 150 ml śmietany kremówki
* 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
* 100 g posiekanych batoników twix
Na wierzch:
* 200 g masy kajmakowej
* 50 g posiekanych batoników twix
Spód:
Masło rozpuścić. Ciastka rozdrobnić bardzo drobno, na piasek, następnie połączyć z roztopionym masłem i drobno posiekanymi batonikami. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, masę ciasteczkową ułożyć na spodzie, dość mocno ugniatając. Schłodzić pół godziny w lodówce.
Masa serowa:
Mikserem połączyć twaróg z cukrem, kwaśną śmietaną, śmietaną kremówką, budyniem i ekstraktem z wanilii. Miksować aż powstanie gładka masa. Stopniowo wbijać jajka i dalej ucierać. Dodać posiekane batoniki i wymieszać.
Całość przelać do tortownicy z ciasteczkowym spodem. Piec około 60 - 70 minut w temperaturze 180oC. Schłodzić przez 3 godziny w lodówce, lub najlepiej przez całą noc.
Na wierzch:
Sernik przed podaniem posmarować masą z puszki, ozdobić posiekanymi batonikami.
Smacznego :)