Sernik marmurkowy

Składniki


Kruche ciasto:
100g margaryny lub masła
180g mąki tortowej
60 g cukru
2 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg serka naturalnego
4 jajka
180 g miękkiej margaryny
3/4 szklanki cukru pudru
2 budynie śmietankowe lub waniliowe 2*40g
2 łyżki kakao
100 ml śmietany kremówki
polewa czekoladowa

Sposób przyrządzenia

 Kruche ciasto: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto ,zawinąć
 w folię i włożyć do lodówki na 60 minut.Dno tortownicy 26cm.
wysmarować  tłuszczem i oprószyć mąką lub wyłożyć papierem do
pieczenia.Ciastem wyłożyć dno tortownicy, ciasto po nakłuwać
widelcem.Podpiec kruchy  spód ok.10 minut w temperaturze 200°C.
 Masa serowa: Margarynę utrzeć na puszystą masę, dodać po
 jednym jajku,następnie porcjami cukier puder i budyń. Do masy dodawać
 porcjami serek naturalny. Mieszać za pomocą miksera do uzyskania
 jednolitej gładkiej masy.Na końcu dodać ubitą śmietanę kremówkę i
 delikatnie połączyć.Masę serową podzielić na dwie równe części.
Do  jednej dodać kakao,wyrobić.
 Na podpieczony kruchy spód nakładać na przemian porcję jasnego i
 ciemnego ciasta,przemieszać delikatnie widelcem aby powstał marmurkowy
wzór.
 Piec 90 minut w temp. 175 stopni,po 60 minutach ciasto przykryć. Sernik
 zostawić na około 10 minut w wyłączonym piekarniku. Wyjąć,wystudzić
 i polać polewą czekoladową.