Świąteczny Pasztet

Składniki

600g mięsa wieprzowego np.szynki
250 g wątróbek drobiowych
200 g boczku wędzonego
100 g boczku w cienkich plastrach
1 mała czerwona papryka
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 duża cebula
3 jajka
2 łyżki oleju
3-4 łyżki bułki tartej
sól,pieprz do smaku
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka bazylii

Sposób przyrządzenia

1.Mięso wieprzowe, wątróbki i boczek w całości trzykrotnie zemleć w
maszynce do mięsa.Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na oleju na złoty
kolor.Do masy dodać jajka, bułkę tartą,paprykę pokrojoną w
kostkę,cebulę,natkę pietruszki,przyprawy i wymieszać.
2.Podłużną formę o wymiarach 26x12 cm. wysmarować tłuszczem,obsypać
bułką tartą ,wyłożyć plasterkami boczku,wyłożyć masę mięsną.
3. Piec w temp. 170 stopni przez 70-80 minut. Pasztet pozostawić w formie
do ostudzenia, a następnie wstawić do lodówki.