- 25 dag mąki;
- 25 dag masła;
- 5 jajek;
- 15 dag cukru;
- 20 dag migdałów;
- 10 dag fig;
- 20 dag rodzynków;
- 20 dag orzechów;
- laska wanilii;
- masło i bułka tarta do formy;
Migdały parzymy, obieramy ze skórek i kroimy w paski. Orzechy siekamy, rodzynki myjemy i przebieramy. Figi myjemy i kroimy w paski.
Masło ucieramy na śmietanę, ucierając w dalszym ciągu dodajemy po jednym jajku i po jednej łyżce cukru.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z bakaliami, dodajemy utłuczoną wanilię. Utartą masę mieszamy dokładnie z bakaliami oprószonymi mąką i wykładamy cienką warstwą na płaską dużą blachę wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 25 minut. Przed podaniem mazurek kroimy w wąskie długie paski.