Mięso z kurczaka oddzielone od kości i skóry
1 papryka czerwona
1 cebula czerwona
1 puszka pokrojonego ananasa
1/2 paczki przyprawy do kurczaka
1 łyżeczka papryki w proszku ( może być ostra ale nie koniecznie) , dla odważnych 1 strączek mały chili.
sól, pieprz , masło.
Kurczaka oddzielić od kości i skóry ( te części zużyjemy do przygotowania bulionu)
Mięso pokroić w kawałki i posmazyc na maśle.
Wyjąć mięso i na tym tłuszczu podsmażyc pokrojoną drobno cebule i paprykę.
Przełożyć mięso i paprykę z cebulą do rondla , dodać przyprawę , paprykę w proszku , sól i pieprz.
Podsmażyć wszystko razem i dodać ananasa razem z sokiem.
Dusić około 15 minut.
1 łyżkę maki ziemniaczanej rozrobić zimną wodą i roizprowadzić w potrawce. W ten sposób zagęścimy sos.
Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko.