"Eggnog kokosowy z amaretto"

Składniki

4 żółtka
1 litr mleka
400 ml śmietanki 30%
150 g cukru
150 g wiórek kokosowych
100 ml likieru amaretto
250 ml rumu
1 laska wanilii
pół gałki muszkatołowej

Sposób przyrządzenia

Do szklanej miski wlewamy żółtka, koniecznie w temperaturze pokojowej, dodajemy cukier i miksujemy na jasny i puszysty kogel - mogel.

W garnku, na niewielkim ogniu podgrzewamy mleko wraz z rozciętą laską wanilii i wyskrobanymi ziarenkami oraz lekko podprażonymi na suchej patelni (aż zaczną uwalniać zapach) wiórkami kokosowymi.

Kiedy mleko osiągnie temperaturę około 70 - 75 stopni zdejmujemy je z ognia i bardzo powoli, po łyżeczce dodajemy do masy jajecznej, nieustannie miksując.

Po połączeniu wszystkich składników przelewamy całość do garnka i gotujemy aż lekko zgęstnieje. Wyciągamy laskę wanilii.

Następnie wyłączamy ogień, dolewamy rum oraz amaretto, mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Eggnog przecedzamy na drobnym sitku, mocno odciskając wiórki. (możemy je użyć do ciasta)

Śmietankę ubijamy na sztywną bitą śmietanę. Połowę śmietany dodajemy do eggnogu i ponownie miksujemy.

Do szklanych pucharków wlewamy świąteczny alkohol, dekorujemy puszystą chmurką śmietany i świeżo startą gałką muszkatołową. ;)