4 żółtka
250 ml dobrej jakości rumu
1 l mleka
300 ml śmietanki 30%
1 laska wanilii
150 g cukru
2 łyżki cukru pudru
pół gałki muszkatołowej
Do szklanej miski wlewamy żółtka w temperaturze pokojowej, dodajemy cukier i miksujemy na jasny i puszysty kogel - mogel.
W garnku, na niewielkim ogniu podgrzewamy mleko wraz z rozciętą laską wanilii i wyskrobanymi ziarenkami.
Kiedy mleko osiągnie temperaturę około 70 - 75 stopni zdejmujemy ją z ognia i bardzo powoli, po łyżeczce dodajemy ciepłe mleko do masy jajecznej,
nieustannie miksując.
Po połączeniu wszystkich składników przelewamy całość do garnka i gotujemy aż lekko zgęstnieje. Wyciągamy laskę wanilii.
Następnie wyłączamy ogień, dolewamy rum, mieszamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia (w tej sytuacji, jaką mamy za oknem balkon jest idealnym miejscem. ;))
Do śmietanki dodajemy cukier puder i ubijamy na sztywną bitą śmietanę.
Połowę śmietany dodajemy do eggnogu i ponownie miksujemy.
Do szklanych pucharków wlewamy świąteczny alkohol, dekorujemy puszystą chmurką śmietany i świeżo startą gałką muszkatołową. ;)