1 kg udźca z indyka
1 główka kapusty białej
1 kg ziemniaków
0,5 kg cebuli
0,5 kg pieczarek
2 marchewki
sól, pieprz
Aby wykonać tą potrawę trzeba dysponować kociołkiem żeliwnym i miejscem na ognisko. Ognisko musimy rozpalić wcześniej aby uzyskać taki porządny żar a w tym czasie gdy on będzie się przygotowywał idziemy robić wkład do kociołka warzywno - mięsny.
Mięso z indyka kroimy w kawałki takie jak na gulasz nawet większe, przyprawiamy obsmażamy i przekadamy do miski. Ziemniaki, marchewkę, cebulę obieramy. Cebule kroimy na ćwiartki, ziemniaki na pół a jak są większe to też w ćwiartki, marchewkę na plasterki takie po 1,5 cm. Pieczarki jedynie myjemy i w całości zostawiamy.
Na dno kociołka układamy ze 3 warstwy liści kapusty a potem również na ściany kociołka. Do tak przygotowanej kapusty wsypujemy pierwszą warstwę warzyw i mięska miej więcej połowę ilości, potem układamy na to ugniatając liście kapusty i znowu na ściany, żeby się nie przypaliło. Znowu druga warstwa warzyw i mięska na to kapusta do brzegów kociołka , może nawet wystawać to dociskamy porkywą i dokręcamy od góry śrubą.
Taki przygotowany kociołek wstawiamy w żar ogniska i obkładamy na około szczapami drewna aby zwiekszyć ogień. Od momentu gdy z pod pokrywy zacznie się wydobywać para mierzymy około godziny i pilnujemy ognia żeby był stały. Aby sprawdzić czy zawartość kociołka jest miekka należy najpierw go wyjąć z ogniska i dopiero potem ostrożnie otwierać pokrywę.