125 gram makaronu literki
3 litry wody
2 marchewki
2 łyżki groszku zielonego
1/2 pora
kawałeczek selera
3 listki laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
przyprawa w płynie do smaku
2 łyżki przecieru pomidorowego
40 dkg parówek
Makaron literki gotujemy w osolonej wodzie. Hartujemy w zimnej wodzie i odstawiamy.
Marchewkę kroimy na ćwiartki i potem na plasterki, pora kroimy w półplasterki, selera kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy warzywa pokrojone i groszek zielony, do tego dajemy liście laurowe, ziele angielskie i sól. Gotujemy na małym ogniu niecałą godzinę.
Parówki kroimy na małe kawałki i z jednej strony rozcinamy je na cztery części.
Przed końcem gotowania dodajemy przecier pomidorowy. Jak zakipi dodajemy parówki, jeszcze chwilę gotujemy. Zdejmujemy zupę z ognia, wsypujemy makaron literki i od razu podajemy do spożycia.