Składniki:
350 gram mięsa mielonego z indyka
1 ząbek czosnku
1 cebula
15 szt. muszli (makaron)
10 dag sera Gouda tymianek,
zioła prowansalskie, papryka słodka mielona do smaku sól oraz pieprz grubo mielony
olej rzepakowy do smażenia
margaryna do posmarowania formy
Sos: przecier pomidorowy,
3 łyżki oliwy z oliwek,
2-3 łyżki czerwonego wina,
1 ząbek czosnku,
sól i pieprz do smaku
Makaron muszle ugotować al dente. Wyjąć ugotowane muszle na płaski talerz, każdą osobno i zostawić do ostygnięcia. Na patelni podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę i 1 ząbek czosnku, dodać mięso mielone oraz zioła i przesmażyć wszystkie składniki razem. Nadziewać muszle mięsnym farszem i układać obok siebie w wysmarowanej margaryną formie ceramicznej lub naczyniu żaroodpornym. Przecier wlać do rondla, dodać posiekany jeden ząbek czosnku, sól i pieprz, wino oraz oliwę z oliwek. Gotować kilka minut mieszając, aż do połączenia się składników na jednolity sos. Następnie zalać powyższym sosem muszle z farszem, przykryć folią aluminiową i piec w piekarniku o temp.180 stopni około 20 minut, po tym czasie zdjąć folię i posypać potrawę serem żółtym oraz piec kolejne 10 minut. Podawać potrawę udekorowaną gałązkami świeżego rozmarynu.