Makaron z białym serem
Składniki
0,5 kg grubego makaronu (np. świderki-najlepszy, muszelki, kolanka)
sól
4-6 łyżek masła/dobrej margaryny
4-6 łyżek cukru
300-400 g sera białego (najlepiej pełnotłusty, ale półtłusty również może być)
cynamon (opcjonalnie)
Sposób przyrządzenia
- Makaron ugotować w osolonej wodzie wg pełnego wskazanego czasu na opakowaniu.
- Zalać letnią wodą (nie zimną, nie gorącą - chodzi o zatrzymanie procesu gotowania, który pozostawi makaron w dalszym ciągu w ciepłej temp.)
- Zostawić na ok. 5 min., aż napęcznieje i zmięknie.
- Między czasie ser biały rozdrobnić widelcem na talerzu.
- Odcedzić makaron.
- Włożyć z powrotem do garnka, w którym znajdował się podczas gotowania.
- Dodać masło (można garnek postawić na jeszcze ciepłym palniku i mieszać wszystko łyżką do rozpuszczenia się masła lub rozpuścić masło w rondlu i wlać je bezpośrednio na makaron).
- Dodać ser biały.
- Dodać cukier.
- Wszystko wymieszać, a nawet można wstrząsnąć garnkiem przykrytym pokrywką.
- Podawać na świeżo natychmiast po przyrządzeniu.
- Można posypać z wierzchu cynamonem.