Moje Pad Thai z makaronem i krewetkami

Składniki

200g. makaronu ryżowego wstążki
250g. rozmrożonych krewetek
3 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
2 paryczki chili
1 czerwona cebula
pół dużej cytryny lub limonki
4 łyżki sosu sojowego jasnego lub ciemnego
pół puszki kiełków fasoli Mung
2 jajka
1 pomidor
łyżka kocentratu
ziarenka smaku

Sposób przyrządzenia

Makaron ryżowy przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu, czyli zagotowujemy wodę, a gdy zacznie wrzeć, wyłączamy palnik kuchenki. Wrzucamy makaron do wody, przykrywamy pokrywką i odczekujemy 3 minuty, po czym odlewamy makaron na cedzak. Po odsączeniu kroimy wstążki , by zyskały krótszą długość.

 Na patelni rozgrzewamy do bardzo wysokiej temperatury olej, wrzucamy posiekany czosnek, papryczki, oraz cebulę. Smażymy kilka minut i dodajemy krewetki. Po podsmażeniu krewetek wrzucamy pokrojony w kostkę pomidor, dodajemy sok z cytryny i sos sojowy. Kilka kolejnych minut wszystko dusimy. Na koniec wrzucamy do patelni pokrojony makaron oraz kiełki fasoli. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy łyżką koncentratu, ewentualnie ziarenkami smaku, czy jeszcze odrobiną sosu sojowego.

Kiedy wszystko ładnie się połączy i jesteśmy zadowolone z uzyskanego smaku, wszystko zagęszczamy dwoma roztrzepanymi jajkami. Mieszamy dokładnie , by jajka się ścięły.

Pyszne danie gotowe!!!!

Smacznego!!!!!!