muszle łososiowe

Składniki

Muszle z łososiem - składniki:
• 1 szklanka groszku
• marchew - 1 sztuka
• łosoś (filet) - 1 sztuka
• makaronowe muszle - 10 sztuk
• 1 łyżka masła
• Kulka mozzarelli
• parmezan starty - 2 łyżki
• koperek - 2 łyżki
• śmietana 18 % - 80 mililitrów
• mleko - 100 mililitrów
• sól - do smaku - 1 sztuka
• pieprz - do smaku - 1 sztuka
• kostka rosołowa Winiary-rosół drobiowo-warzywny
• Czosnek w proszku

Sposób przyrządzenia

Makaron gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem kostki rosołowej Winiary, odcedzamy, zalewamy zimną wodą.

  1. Marchew obieramy ze skóry, dokładnie myjemy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy mrożony groszek i marchewkę. Po chwili wlewamy szklankę wody i dusimy na wolnym ogniu 3-4 minuty.
  2. Wlewamy około 80-100 ml śmietany, dodajemy przyprawę w mini kostkach czosnek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Łososia kroimy w średnią kostkę, dodajemy do warzyw, dusimy razem 3 minuty.
  3. Studzimy, dodajemy pokrojony w kostkę ser mozzarella, nadziewamy muszle.
  4. Nadziany makaron układamy w żaroodpornym naczyniu, posypujemy tartym parmezanem. Na dno naczynia wlewamy mleko.
  5. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 170-180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy jeszcze odrobiną parmezanu i drobno posiekanym koperkiem.