*50 dag makaronu rurki
*30 dag sera gołdy
*20 dag szynki
*sos beszamelowy (25dag)
*3/4 szklanki mleka
*2 serki topione (może być z szynka lub sam śmietankowy)
*pęczek posiekanego szczypiorku
*Sól, pieprz.
Makaron gotujemy połowę zalecanego czasu na pół twardo w osolonej wodzie. Odcedzamy by nie wciągnał za dużo wody.
Przygotowujemy następne składniki:
Szynkę kroimy w plasterki a następnie w drobna kosteczkę. Ser Zółty ścieramy na tarce na dużych oczkach.
Sos beszamelowy mieszamy z mlekiem i podgrzewamy go(chyba ze producent podaje inaczej). Dodajemy do niego 2 serki topione pokrojone w kostkę aby szybciej się rozpuściły. Po tym zdejmujemy z pieca i dodajemy przyprawy do smaku(sól i pieprz).
Układamy kolejno warstwy w naczyniu do zapiekania.
Warstwa Makaronu, szynki i sera żółtego. Zalewamy odrobiną sosu. Warstwy powtarzamy tak by ostatnia warstwą był sos i zółty ser.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 225 stopni C (po 5 minutach zmniejsz na 200 stopni C) na 20 minut.
Podawać z posiekanym szczypiorkiem.