Jabłecznik z kisielem

Składniki

1 kostka margaryny

2 i 1/2 szklanki mąki

3 łyżeczk proszku do pieczenia

cukier waniliowy

4-5 jajek

1 i 1/4 szklanki cukru

kisiel ( czerwony)

1 kg jabłek lub dżem


Sposób przyrządzenia

Kostkę margaryny, mąkę, proszek do pieczenia , cukier waniliowy, 4-5 żółtek, 3/4 szklanki  cukru zagnieść na ciasto, oddzielić z tego 1/3 i tę część zamrozić.

2/3 wyłożyć na blachę po czym wyłożyć poratkowane jabłka  lub dżem.

Z 4-5 białek, 1/2 szklanki cukru i kiślu   ubić pianę, ułożyć ją na jabłkach.

Na pianę potarkować zamrożony uprzednio  kawalek ciasta.

Piec   55 minut w temperaturze 180  stopni.


SMACZNEGO