Biszkopt czekoladowy

Składniki

5 łyżek mąki pszennej
6/7 jaj
3 łyżki mąki ziemniaczanej (ale nie skrobi ziemniaczanej bo to nie to samo)
3 łyżki oleju
1 łyżka niekopiata kakao (ja używam decomoreno)
1 łyżeczka świeżego proszku do pieczenia
1 szklanka cukru

Sposób przyrządzenia

Aby uzyskać biszkopt czekoladowy średniej wielkości (tortownica ok 26cm) należy:

- białka oddzielić od żółtek. Białka ubijamy z odrobinką soli (ale to nie jest konieczne) aż będą sztywne nawet po odwróceniu miski do góry nogami ;)

- dodajemy lekko roztrzepane żółtka i mieszamy delikatnie łyżką z ubitymi białkami. Następnie dodajemy po łyżce przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, oraz cukier i olej cały czas delikatnie mieszając łyżką.

- tak wymieszane ciasto przekładamy z miski do otłuszczonej tortownicy (ja dodatkowo kładę wycięte koło z papieru do pieczenia, wtedy o wiele łatwiej odchodzi biszkopt od tortownicy) i wstawiamy do nagrzanego do 180stopni piekarnika i pieczemy przez około 30-40min.

Biszkopt wychodzi pyszny, delikatny i puchaty ;)