Wykryta Salmonella w mięsie z Lidla i Biedronki - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Wykryta Salmonella w mięsie z Lidla i Biedronki

Wykryta Salmonella w mięsie z Lidla i Biedronki

Autor zdjęcia/źródło: fot.: Pixabay

GIS ostrzega: Salmonella w mięsie z Lidla i Biedronki. Jedna partia mięsa została wycofana ze sklepów w całym kraju. Mamo, sprawdź, czy nie masz jej w domu!

W wyniku kontroli urzędowej Inspekcji Weterynaryjnej wykryto bakterię Salmonella Enteritidis w 2 z 5 próbek produktu sznycel z fileta z kurczaka.

Mięso drobiowe można spożywać po obróbce cieplnej, co zmniejsza ryzyko zakażenia, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, zbyt niska temperatura lub krótki czas obróbki cieplnej może prowadzić do salmonellozy u człowieka. 

Mięso wycofane z Lidla:

Mięso mielone z fileta kurczaka 400G

  • Nr partii: 2261003858

  • Termin przydatności do spożycia: 04.03.2021

  • Producent: Animex Kutno Sp. Z. o.o. Oddział w Kutnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno

  • Wyprodukowano dla Lidl sp. Z o.o. sp. K. ul. Poznańska 48 Jankowice, 62-080 Tarnowo Podgórne

Mięso wycofane z Biedronki:


  • Mięso mielone z fileta z kurczaka 400G

  • Nr partii: 2272003053

  • Termin przydatności do spożycia: 07.03.2021 

  • Producent: Animex Kutno Sp. Z. o.o. Oddział w KuTnie, ul. Południowa 4, 99-300 Kutno

  • Wyprodukowano dla Jeronimo Martins Polska S.A. ul. Żniwna 5 62-025 Kostrzyn

W wyniku informacji z Inspekcji Weterynaryjnej mięso zostało z fileta z kurczaka zostało wycofane ze sklepów Lidl i Biedronka.

Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem, zwłaszcza bez odpowiedniej obróbki cieplnej. W wyniki objawów zatrucia ww. Produktem, należy skontaktować się z lekarzem.

 >>> Czytaj też: Noworodek urodził się zakażony koronawirusem