Wprowadzanie glutenu do diety niemowlaka - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Wprowadzanie glutenu do diety niemowlaka

Jak to należy robić i w jakich ilościach? Jak to jest w przypadku dziecka karmionego piersią, a jak mlekiem modyfikowanym? Sprawdź co na to specjalista...

Wprowadzanie glutenu do diety niemowlaka

Autor zdjęcia/źródło: Photl.com

Gluten do diety niemowląt wprowadza się w niewielkich ilościach – nie tyle w celu odżywienia dzieci, ile zmniejszenia ryzyka wystąpienia celiakii.

Aktualnie zaleca się wprowadzanie glutenu w postaci kleiku glutenowego lub kaszki manny jeden raz dziennie ok. pół łyżeczki.

Zarówno u niemowląt karmionych piersią, jak i mlekiem modyfikowanym rekomenduje się wprowadzanie glutenu nie wcześniej niż w 5. miesiącu życia, ale nie później niż pod koniec 6. miesiąca.

Opracowanie: Medycyna Praktyczna - Lekarze Pacjentom

dr n. med. Piotr Dziechciarz
Klinika Pediatrii
Warszawski Uniwersytet Medyczny



TUTAJ ZADASZ SWOJE PYTANIE

EKSPERTOM WYDAWNICTWA MEDYCYNA PRAKTYCZNA