(Wiosenne smakołyki - jak przyrzadzić szparagi?@flikr.com/stu_spivak)
Zupa krem z zielonych szparagów ze śmietaną
Składniki:
- 1/2 kg zielonych szparagów
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka śmietanki 36%
- Sól i pieprz do smaku
- Szczypta cukru
Wykonanie KROK PO KROKU:
1.Szparagi czyścisz i obcinasz końcówki
2. Gotujesz 10 minut w bulionie z mlekiem.
3. Miksujesz i dodajesz połowę porcji śmietanki.
4. Resztę śmietanki ubijasz na sztywno i przyozdabiasz nią zupę.
5. Podawaj zupę z groszkiem ptysiowym.
Sałatka z penne i szparagami
Składniki:
- opakowanie penne
- pęczek zielonych szparagów
- pęczek dymki
- 2 pomidory
- 10 dag wędliny dojrzewającej
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka nasion sezamu
- sok z 1 cytryny
- sól
- biały pieprz
- listki świeżej bazylii
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Penne ugotuj w posolonej wodzie.
- Szparagi i dymkę pokrój na kawałki.
- Wrzuć na oliwę lub masło rozgrzane na patelni i smaż około 5 minut.
- Pokrójna ćwiartki pomidory, usuń gniazda nasienne, a miąższ potnij w kosteczkę.
- Penne wymieszaj z pozostałymi składnikami.
- Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Plasterki wędliny zwiń w rulon, pokrój w talarki, ułóż na sałatce.
- Sezam upraż na patelni bez tłuszczu, posyp sałatkę.
- Udekoruj listkami bazylii.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Sałatki z cykorii – ZDROWE I NISKOKALORYCZNE>>
Roszponka - przepisy na sałatki>>