Jedno jest pewne, pić powinniśmy dużo, ale rozsądnie, ponieważ istnieje także zjawisko tzw. “zatrucia wodą”. Czyli, jak zawsze zdrowy rozsądek i … woda!
Otwartym pozostaje jednak pytanie, co wybrać? Woda mineralna wodzie mineralnej nierówna, na rynku istnieje wiele jej rodzajów, skąd zatem wiedzieć, co będzie dla nas najlepsze, najodpowiedniejsze? Pamiętajmy, że nawet pijąc wodę mineralną możemy sobie zaszkodzić, jeżeli postawimy nie na tę, co trzeba. A przecież jest jeszcze woda źródlana. Wybór może naprawdę przyprawić o zawrót głowy, dlatego warto sprawdzić, jak to jest z tymi wodami.
Rodzaje wód mineralnych
Wybierając dla siebie wodę mineralną, przede wszystkim powinniśmy dokładnie czytać skład danej wody. Podstawowe dane to, czy jest wysoko-, średnio-, czy niskozmineralizowana. To pierwsza ważna informacja, ponieważ pewne schorzenia, dolegliwości wymagają, by zrezygnować z jednego rodzaju wody, a raczej zdecydować się na inny. Ale po kolei:
- woda z wysoką zawartością wodorowęglanów (600 mg/l) doskonale sprawdzi się u osób, które cierpią na nadciśnienie, cukrzycę, nadkwasotę, wrzody żołądka i dwunastnicy,
- woda z wysoką zawartością sodu (powyżej 50 mg/l) stosowana powinna być przez osoby pracujące fizycznie, zmagające się z gorączką, biegunką czy wymiotami,
- woda z niską zawartością sodu sprawdzi się idealnie w przypadku dzieci, przy problemach z nerkami czy układem naczyniowo- sercowym,
- wodę z wysoką zawartością wapnia (powyżej 150 mg/l) powinni wybierać sportowcy, osoby w podeszłym wieku, fizycznie aktywni, a także kobiety w okresie przekwitania,
- woda z wysoką zawartością magnezu (powyżej 70 mg/l) przeznaczona jest dla cukrzyków, osób otyłych, kobiet przyjmujących doustną antykoncepcję, a także, gdy jesteśmy przemęczeni lub narażeni na długotrwały stres.
Wody wysokozmineralizowane polecane są także przy zaparciach, gdyż przyspieszają perystaltykę jelit, dodatkowo łagodzą skutki nadużycia alkoholu. Wody z wysoką zawartością sodu warto pić podczas upałów, kiedy dużo się pocimy.
Wysoka zawartość składników mineralnych chroni nasz organizm przed miażdżycą, chorobami nowotworowymi, osteoporozą, nadciśnieniem. Miłośnicy kawy i herbaty powinni uzupełnić swoją dietę wodą mineralną z odpowiednią zawartością potasu, bowiem napoje te skutecznie wypłukują minerał z organizmu.
Wody niskozmineralizowane doskonale nadają się do przygotowywania posiłków, podawania małym dzieciom czy niemowlętom. Także kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny sięgać po wodę niskozmineralizowaną. To, jak to w końcu jest, pijemy wodę mineralną, a może źródlaną?
Zalety wody źródlanej
Naturalna woda źródlana zawiera małe ilości składników mineralnych (poniżej 500 mg/l). Taką wodę możemy bez obaw spożywać każdego dnia, przygotowywać na niej posiłki, serwować osobom w każdym wieku. W składzie wody źródlanej najczęściej znaleźć możemy wodorowęglany wapnia i magnezu, rzadziej występują chlorki, siarczany, sód. To doskonałe rozwiązanie, dla osób, które z różnych względów wystrzegają się przekroczenia ilości pewnych składników mineralnych. Polecane są także kobietom w ciąży.
Wybierając wodę dla siebie musimy wziąć pod uwagę nasz stan zdrowia, dolegliwości, zapotrzebowanie naszego organizmu na składniki mineralne, wiek. Dla każdego najlepsza będzie inna woda. Niezależnie od wszystkiego, pamiętajmy, że woda powinna stanowić nasz podstawowy napój.
Jeśli chcecie pogłębić swą wiedzę na temat wody pitnej, zajrzyjcie na stronę www.darnatury.pl