W święta jedz z głową - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

W święta jedz z głową

W Wielkanoc stoły uginają się od jedzenia i napojów. Jak więc dbać w tym czasie o siebie i swoje nienarodzone dziecko? Dietetyk Monika Turniak wyjawia, jak powinno wyglądać świąteczne menu ciężarnej.

W święta jedz z głową

Autor zdjęcia/źródło: fot. photl.com

Święta to wyjątkowy i radosny czas, wypełniony rodzinnymi spotkaniami Tradycyjny stół wielkanocny ugina się, bowiem pod ciężarem samych przysmaków. Przyszła mama skuszona aromatem świątecznych potraw, porzuca swoje dietetyczne postanowienia i ulega tradycji. 

Zanim sięgniesz po kolejną porcję wielkanocnych przysmaków, pamiętaj o kilku zasadach, których przestrzeganie gwarantuje zachowanie dobrego samopoczucia  Tobie i maleństwu. Spróbuj wszystkich potraw po trochu. Najlepiej od razu nałóż sobie ilość, którą chcesz zjeść i zastanów się, czy zostanie wystarczająco miejsca na obiad i deser.  Dokładnie gryź i żuj każdy kęs. Ogranicz dodatki, tj. pieczywo czy ziemniaki , zamiast nich możesz zjeść coś innego, np. sałatkę warzywną. 

Spożywając jajko weź pod uwagę jego sposób przygotowania. Dopytaj, czy jajka zostały dobrze ugotowane (nie wolno ci jeść surowych).Wybieraj jaja gotowane na twardo, z farszem przygotowanym np. ze świeżych warzyw, unikaj tych bogato dekorowanych majonezem. Zrezygnuj całkowicie z potraw na bazie surowych jajek, czyli np. kremów do ciast, tortów. Surowe jaja to potencjalne źródło zarażenia groźną salmonellą.

Wybierając żurek lub barszczyk biały zjedz  jego małą porcję, jednak bez białej kiełbasy, obsmażanej w tłuszczu. Wybierz  raczej ugotowaną kiełbaskę, posypaną koperkiem. A może, dla odmiany, będziesz popijać czerwony barszcz albo pomidorową? 

Na obiad, jeśli nie możesz uniknąć wieprzowiny i wołowiny czy tłustych gęsi i kaczek, zjedz je bez skóry. Postaw jednak na pieczonego lub gotowanego kurczaka czy indyka. Pamiętaj też, że tłuste, smażone potrawy przyczyniają się do nieprzyjemnych wzdęć. 

Sałatkę majonezową zastąp taką, w której głównym dodatkiem jest oliwa z oliwek i świeże warzywa zamiast gotowanych. Jako przystawkę zjedz sałatkę z kurczakiem, tuńczykiem albo rolmopsa, zrezygnuj ze śledzi pod kaloryczną pierzynką i wędzonej ryby.   

Pamiętaj o owocach na świątecznym stole. Nie może ich zabraknąć, chociażby w alternatywnej formie dodatku do ciast. Sięgaj po ciasta ze zdrowymi dodatkami, jak owoce, konfitury, orzechy i migdały. Ostrożnie jedz te obficie polane czekoladą, by nie spożyć nadmiernej ilości cukru. Warto pomyśleć, by na deser przygotować lekkie galaretki z owocami lub lodowe sorbety. 

Pij wodę mineralną i herbaty ziołowe bez cukru, które wspomogą trawienie smacznych, ale za to ciężkostrawnych potraw. 

Wieczorem wypij na trawienie szklankę zielonej herbaty lub mięty oraz  nie zapominaj o ruchu. Świąteczny spacer przyda się bardzo Tobie i dziecku. 

Monika Turniak - dietetyk
www.mojdietetyk.pl

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika annas82
    annas82Ikona zgłaszania komentarza
    Super artykuł:) Mamy wiele ciężarnych na forum i napewno pomogą im te wskazówki!