Uszka wigilijne z grzybami
Opublikowany przez:
Mela134
Autor zdjęcia/źródło:
Uszka wigilijne@flikr.com/Keith and Kasia Moore
Uszka wigilijne z grzybami to popisowa potrawa niejednej gospodyni. Aby uszkami zadowolić podniebienia świętujących biesiadników, ciasto powinno być cieniutkie i rozpływać się w ustach, a farsz delikatny, choć dobrze doprawiony.
Do barszczu wigilijnego przygotowujemy uszka z grzybami. Jednak, gdy do świątecznego stołu zasiądą także dzieci, zrezygnujmy z suszonych grzybów i zróbmy farsz pieczarkowy. Jest o wiele delikatniejszy i bardziej strawny dla maluchów. Możemy także przyrządzić farsz grzybowo – kapuściany albo jeszcze inny, ale zgodnie z tradycją powinien być z postny.
Uszka wigilijne z pieczarkami
Składniki ciasta do uszek:
- 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- szczypta soli
- 7 łyżek masła
- 1 żółtko
- 130 ml gorącej, przegotowanej wody
- szczypta białego pieprzu
Składniki farszu z pieczarek:
- 500 g pieczarek
- 1 duża cebula
- sól do smaku
- pieprz ziołowy do smaku
- olej do smażenia
- natka pietruszki
Wykonanie KROK PO KROKU:
Farsz
- Pieczarki umyj, odstaw aby ociekły i zetrzyj je na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę obierz i utrzyj na tarce lub pokrój w bardzo małą kostkę.
- Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pieczarki oraz cebulę. Całość mieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Po usmażeniu odłóż do całkowitego wystudzenia.
Ciasto
- Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystudzenia.
- Wymieszaj wszystkie składniki i wyrób gładkie i miękkie ciasto, które nie będzie kleić się do rąk. Gotowe ciasto zawiń w folię lub włóż do woreczka i odłóż na około 20 minut.
- Stolnicę posyp mąką, a ciasto podziel na 3 części. Weź jeden kawałek, a pozostałe ponownie zawiń w folię. Ciasto rozwałkuj na stolnicy. Powinno być cienkie.
- Foremką lub szklanką-literatką wycinaj kółka. Na środku każdego ułóż farsz. Ważne, aby nie dodać go zbyt dużo, bo nie zlepimy uszka.
- Zlepiaj brzegi taj jak w pierogach i zawijaj wokół palca zlepiając z sobą końcówki. Tworzymy kształt uszka.
- Gotowe uszka wrzuć do gotującej się wody i pozostaw na około 1 minutę po wypłynięciu.
- Wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj do wystudzenia.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora