Przede wszystkim na wstępie trzeba wyjaśnić, że istnieją dwa podobne do siebie (zwłaszcza z nazwy) gatunki tej rośliny, a mianowicie pigwa i pigwowiec. Pigwa to drzewo, którego owoce są bardzo duże, wielkości gruszki, słodkawe i bardzo aromatyczne, ale mają łagodniejszy i delikatniejszy smak od owoców pigwowca. Pigwowiec to niski krzew z niewielkimi, żółtymi, bardzo aromatycznymi i kwaśnymi owocami, które są twarde i nie nadają się do jedzenia na surowo. Ich smak wydobywa się dopiero po przetworzeniu.
(pixabay.com @ Syrop z pigwy)
Syrop z pigwy – właściwości lecznicze
Owoc pigwy zawiera aż 17 mikroelementów, z których najważniejsze to: żelazo, potas, miedź. Miąższ pigwy zawiera spore ilości pektyn. Jest to rodzaj błonnika rozpuszczalnego w wodzie. Działa on detoksykująco na organizm, usuwa metale ciężkie, zmniejsza kaloryczność pokarmu i wchłanianie cukrów. Zawiera także polifenole, czyli przeciwutleniacze, które pomagają pozbyć się wolnych rodników, będących przyczyną nowotworów. Te znajdują się w skórce, dlatego do przetworów warto wykorzystywać cały owoc. Pigwa zawiera dużo witaminy C, dzięki czemu skutecznie wzmacnia odporność organizmu w walce z grypą i przeziębieniem. Jej kwaśny smak sprawił, że została nazwana polską cytryną. Pokrojone owoce można wrzucać do herbaty zamiast cytryny, również syrop z pigwy będzie idealny do ciepłej herbaty na rozgrzanie chłodnych, jesiennych wieczorów. Dodatkowo możemy go później wykorzystać do przyrządzenia pysznej nalewki.
Syrop z pigwy - przepis
Syropem słodzimy herbatę – nadaje jej wyjątkowy smak. Możemy także użyć syropu do deserów lub nalewki.
Składniki:
- owoce pigwy (pigwowca japońskiego),
- cukier.
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Owoce pigwowca (tyle ile mamy) myjemy, a następnie kroimy na cztery części. Wydrążamy pestki i gniazda nasienne.
- Owoce kroimy w kostkę. Mierzymy ile objętościowo wyszło nam pokrojonych owoców i przesypujemy je taką samą ilością cukru, np: na dwie szklanki pokrojonej pigwy potrzebujemy dwie szklanki cukru.
- Zasypane owoce odstawiamy na dwa dni – aby puściły sok. Co jakiś czas mieszamy, aby cukier rozpuścił się.
- Po dwóch dniach syrop wraz z owocami przelewamy do słoiczków. Jeśli syrop ma stać bardzo długo można go zapasteryzować w gorącej wodzie lub piekarniku.
- Można również zlać sam syrop do garnka, przegotować i rozlać w szklane butelki. Tak zakonserwowany może stać nawet kilka lat.
Z syropu możemy również zrobić nalewkę. Potrzebne nam do tego będzie syrop i mocny alkohol.
Nalewka z pigwy (pigwówka)
Składniki:
- syrop z pigwy (pigwowca),
- spirytus,
- wódka.
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Syrop z pigwy zalewamy taką samą ilością spirytusu np: na szklankę syropu – szklanka spirytusu.
- Zostawiamy w ciemnym miejscu na cztery tygodnie. Po tym czasie przecedzamy owoce i próbujemy nalewki – jeśli jest dla nas za mocna rozcieńczamy wódką.
- Przelewamy do butelek i odstawiamy na 6 miesięcy – będzie zmieniać kolor na ciemniejszy. Po tym czasie będzie miała najlepszy smak, ale można jej skosztować również wcześniej.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: