Przygotowanie domowego pasztetu to sposób na stworzenie wyjątkowego, aromatycznego dania, które zachwyci każdego smakosza. Mamy sprawdzony przepis na pasztet domowy, który możesz z powodzeniem przygotować na te święta.
Sprawdzony prepis na pasztet domowy na święta
Pasztet domowy - Składniki:
Pasztet najlepiej smakuje, gdy wykorzystamy różnorodne rodzaje mięsa oraz aromatyczne dodatki. Co będzie potrzebne? lista składników na klasyczny, kremowy pasztet:
- 500 g mięsa wieprzowego (np. łopatka, karkówka),
- 500 g mięsa wołowego,
- 300 g wątróbki drobiowej (lub wieprzowej),
- 200 g boczku wędzonego,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera (ok. 100 g),
- 1 cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 100 g bułki pszennej lub chleba (bez skórki),
- 200 ml mleka,
- 1 łyżka masła,
- 1 liść laurowy,
- 3-4 ziarna ziela angielskiego,
- sól i pieprz do smaku,
- gałka muszkatołowa, tymianek lub majeranek – do przyprawienia.
Sprawdzony przepis na domowy pasztet - krok po kroku
- Mięso wieprzowe, wołowe, boczek oraz warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler) umieść w garnku. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i odrobinę soli. Zalej wodą tak, by wszystko było przykryte, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 1,5–2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
- Wątróbkę opłucz i podsmaż na maśle z posiekaną cebulą i czosnkiem. Ważne, aby nie smażyć jej zbyt długo – powinna być delikatna i miękka.
- Bułkę lub chleb zalej mlekiem i odstaw na kilka minut, aby dokładnie nasiąknęły.
- Ugotowane mięso, warzywa, podsmażoną wątróbkę i namoczoną bułkę zmiel w maszynce do mięsa, najlepiej dwa razy, aby uzyskać gładką, kremową konsystencję.
- Do zmielonej masy dodaj jajka oraz przyprawy: sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej, tymianek lub majeranek. Dokładnie wymieszaj masę, aby smaki się połączyły.
- Przygotuj formę keksową lub inną odpowiednią blachę. Wyłóż ją papierem do pieczenia lub posmaruj tłuszczem. Przełóż masę pasztetową do formy, wygładź wierzch i ewentualnie udekoruj listkami laurowymi. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 60–70 minut.
- Po upieczeniu pasztet pozostaw w formie, aż całkowicie ostygnie. Dzięki temu łatwiej go pokroić i nabierze odpowiedniej konsystencji.