W święta Bożego Narodzenia kultywujemy tradycję, ale mamy też czas i okazję na wypróbowanie czegoś nowego. W kuchni w tym czasie przygotowujemy tak dużo różnych potraw, że wśród nich znajdzie się miejsce zarówno dla klasycznych dań, jak i tych bardziej wyszukanych i niespotykanych. Sałatka na święta zawsze kojarzy nam się z sałatką jarzynową przygotowywaną z gotowanych warzyw. Jednak istnieje mnóstwo innych rodzajów sałatek, które z powodzeniem możemy podać na wigilijny i świąteczny stół.
Sałatka śledziowo-ziemniaczana
Składniki:
- 750 g małych ziemniaków sałatkowych
- 250 g filetów śledzia w oleju
- 4 średnie ogórki kiszone
- 4 łyżki kaparów w zalewie
- 1 szalotka
- 1 łyżeczka musztardy typu Dijon
- 3-4 łyżki majonezu
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Ziemniaki wyszoruj dokładnie szczoteczką i ugotuj w mundurkach.
- Odlej, ostudź, pokrój na cząstki.
- Śledzie odsącz z oleju i pokrój w niewielkie kawałki.
- Ogórki pokrój w półplasterki, cebulę posiekaj.
- Wszystkie składniki wymieszaj i wstaw na pół godziny do lodówki.
Kolorowa sałatka z tuńczykiem
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach
- 1 czerwona papryka
- 3 jajka
- 3 ogórki korniszony
- zielona część kapusty pekińskiej
- majonez
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy, kroimy w kostkę.
- Paprykę myjemy, oczyszczamy i kroimy w drobna kostkę.
- Korniszony również kroimy w kostkę.
- Zieloną część kapusty pekińskiej rwiemy na małe kawałki.
- Tuńczyka odsączamy.
- Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy z majonezem.
Sałatka jarzynowa
Sałatkę możesz wykonać z warzyw ugotowanych w wywarze czy rosole. Skład sałatki można dowolnie modyfikować. Zamiast groszku można dodać fasolę, są też wersje z kukurydzą i papryką. Przyprawy też mogą być różne, można ją doprawić np. słodką sproszkowaną papryką lub curry.
Składniki:
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- 1 średni ziemniak (opcjonalnie)
- 1/2 niedużego selera
- 4 ogórki kiszone lub konserwowe
- 1 cebula lub nieduży por
- 2 jajka na twardo
- 1 jabłko
- 1 puszka groszku konserwowego
- 4 czubate łyżki majonezu
- sól
- pieprz
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaka obierz, zalej wodą, posól i ugotuj.
- Cebulę, jabłko i ogórki obierz ze skórki, a jajka ze skorupek.
- Wszystkie składniki pokrój w grubą lub drobną kostkę (według uznania).
- Groszek wyjmij z puszki i odsącz na sitku.
- Wszystkie składniki przełóż do miski i wymieszaj. Dodaj majonez, wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Kolacja wigilijna - menu z TOP 12 tradycyjnych potraw!>>
Śledzie na Wigilię – NAJLEPSZE PRZEPISY!>>
Śledzie po kaszubsku – przepis PALCE LIZAĆ!>>
Lista świątecznych zakupów spożywczych DO DRUKU>>