Opublikowany przez: Redakcja F. Redakcja 2024-03-13 09:59:22
Autor zdjęcia/źródło: Photo by Michel Bosma on Unsplash
Rzeżucha, inaczej pieprzyca siewna (Lepidium sativum) to gatunek rośliny jednorocznej z kapustowatych (Brassicaceae). Rzeżucha jest nieodłącznym symbolem Wielkanocy, dlatego gości w czasie świąt na wielu polskich stołach. Podczas świątecznego śniadania niezwykle dekoracyjnie będzie wyglądać rzeżucha w skorupce jajka.
Rzeżucha wysiana w skorupce jajka będzie wyjątkowo ciekawie wyglądać na Wielkanocnym stole, a na pewno zachwycą się nią dzieci. Na skorupkach możemy narysować buźki – oczy, uśmiech itp., a rzeżucha będzie wtedy wyglądać jak dorodna czupryna. Jak zrobić rzeżuchę w skorupce na Wielkanoc? Aby zrobić rzeżuchę w skorupkach jajek będziemy potrzebować jej nasionka, jajka oraz ziemię lub watę. Jak zrobić rzeżuchę w skorupce jajka na wielkanocny stół? Zbij jeden czubek jajka, aby opróżnić skorupkę (z jajek zrób jajecznicę), a otworek delikatnie poszerz, aby skorupka miała mniej więcej ¾ swojej wysokości. Aby zrobić rzeżuchę w skorupce jajka, możesz ją posiać w ziemi lub na wacie, którą wkładasz do wydrążonej skorupki. Ziemię sypiemy do połowy skorupki, następnie sypiemy na powierzchnię nasiona rzeżuchy i odrobinę podlewamy. Rzeżuchę w skorupce jajka na Wielkanoc radzimy posadzić już 5-6 dni wcześniej. Roślina to dość szybko rośnie i już po 2 dniach będzie miała małe kiełki. Żeby jednak uzyskać efekt ładnie wyrośniętej rzeżuchy w skorupce jajka, potrzebujemy kilku dni.
Okazuje się, że ta roślina o prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera ona witaminę A i C, a także K. Poza tym w rzeżusze znajdziemy również witaminę E oraz witaminy z grupy B i liczne składniki mineralne – potas, magnez, wapń, żelazo i fosfor. Rzeżucha zawiera także niezwykle cenne glukozynolany, którym przypisuje się właściwości antynowotworowe.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.