Rzeżucha jest obowiązkową rośliną na wielkanocnym stole, dlatego warto już wcześniej zadbać, aby ładnie wyrosła do świąt. Kiedy posadzić rzeżuchę na Wielkanoc? Wyjaśniamy też, jakie ma zalety.
Rzeżucha na Wielkanoc – kiedy ja posadzić i dlaczego warto?
Rzeżucha, inaczej pieprzyca siewna (Lepidium sativum) to gatunek rośliny jednorocznej z kapustowatych (Brassicaceae). Rzeżucha jest nieodłącznym symbolem Wielkanocy, dlatego gości w czasie świąt na wielu polskich stołach. Ale kiedy posadzić rzeżuchę, aby wyrosła na Wielkanoc?Rzeżuchę na Wielkanoc radzimy posadzić już 5-6 dni wcześniej. Roślina to dość szybko rośnie i już po 2 dniach będzie miała małe kiełki. Żeby jednak uzyskać efekt ładnie wyrośniętej rzeżuchy na Wielkanoc, potrzebujemy około 5-6 dni.
Rzeżuchę na Wielkanoc możemy wysiać zarówno na spodeczku z wodą, na gazie, albo tradycyjnie w ziemi. Pamiętajmy tylko, aby nasiona często podlewać.
Zobacz FILM, jak posiać rzeżuchę na Wielkanoc:
Rzeżucha – nie tylko na Wielkanoc!
Rzeżucha na wielkanocnym stole symbolizuje odrodzenie i budzenie się nowego, wiosennego życia. Ta niewielka roślina o dość ostrym smaku i wyrazistym zapachu ma również mnóstwo zalet zdrowotnych. Okazuje się, że jest ona źródłem wielu cennych witamin i minerałów, dlatego warto jej kiełki na stałe włączyć do codziennej diety. W rzeżusze znajdziemy między innymi witaminy: C, B, A, K oraz E. Dostarcza także fosforu, cynku, selenu, magnezu, jodu oraz żelazo i wapń.
CZYTAJ TEŻ >> Polskie marki kosmetyczne - zobacz, które polecamy!