Przystawki na Wielkanoc – przepisy NIEBANALNE! - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Przystawki na Wielkanoc – przepisy NIEBANALNE!

Jesteś banalna w kuchni? Kiedyś nie byłaś… Kiedyś wdrapywałaś się przez żołądek do serca, a teraz? Koniec z obwinianiem się, za partnerskie niepowodzenia. Trzy przystawki na Wielkanoc i Twój łakomczuch zaśpiewa Tobie wiosenną lambadę pod balkonem. Eh… gdyby życie było takie proste jak te przepisy…

Przystawki na Wielkanoc – przepisy NIEBANALNE!

Autor zdjęcia/źródło: Przystawki na Wielkanoc – przepisy @ pixabay.com


Uwielbiam jeść, a jeszcze bardziej gotować, a jeszcze najbardziej to widzieć jak moje łakomczuchy smakują moje pomysłowe potrawy. Tym razem mam dla Was kilka niebanalnych przepisów na przystawki na Wielkanoc. Przepisy niebanalne i niekonwencjonalne. Jajka? Owszem będą.. Takich jednak jeszcze nie znacie. Pozostałe przepisy na kolejnych stronach. Gotowe na błyski w oczach gości i podziw męża i…teściowej? Dobra, wiem. Na tą ostatnią nigdy nie jest się gotowym, zatem przejdźmy do kuchni. Zapraszam do familijnego gotowania.




Przystawki na Wielkanoc - przepisy


SAKIEWKI Z KURCZAKA Z DODATKAMI

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi kurczaka
  • 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 60 g sera pleśniowego (użyłam owczego, może być kozi ewentualnie krowi)
  • 1 pomidor
  • 1 gałązka szczypiorku

Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, ostra papryka w proszku, suszone oregano, oliwa extra, sok z cytryny, miód lub syrop klonowy

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Piersi kurczaka opłukać, osuszyć, oczyścić z błonek i kostek.
  2. Zrobić z nich sakiewki.  Położyć na desce, każdą pierś przekroić pionowo lub na ukos na 2 połówki (otrzymamy 4 porcje kurczaka). W każdej połówce, od góry, zrobić pionowe nacięcie wzdłuż filetu, rozchylić boki kurczaka i poszerzyć nieco powstałą sakiewkę robiąc boczne nacięcia również w środku kieszonki (aby zmieściło się więcej nadzienia). Można też nie kroić filetu na pół tylko zrobić jedną większą sakiewkę z jednego filetu.
  3. Mięso doprawić z każdej strony solą, pieprzem, kurkumą, ostrą papryką, następnie polać oliwą, skropić niewielką ilością soku z cytryny, wymieszać, odłożyć na ok. 30 minut a najlepiej na godzinę jeśli mamy czas.
  4. Nadzienie: ugotowaną kaszę jaglaną doprawić solą, pieprzem, skropić oliwą, dodać 2 łyżki posiekanego szczypiorku, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki ostrej papryki oraz ser kozi pokrojony w kosteczkę, wymieszać i nałożyć do kieszeni kurczaka.
  5. Na wierzchu położyć plaster pomidora, doprawić go solą, pieprzem, suszonym oregano i skropić odrobiną miodu lub syropu klonowego i oliwą extra.
  6. Ułożyć na blaszce do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec przez 25 minut (małe sakiewki) oraz ok. 30 minut (duże). Podawać np. z sałatką.

Przystawki na Wielkanoc – zobacz inne przepisy>>

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Patrycja Sobolewska
    Patrycja SobolewskaIkona zgłaszania komentarza
    bardzo smacznie :)
  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Mniam mniam....! Pyszności! Samymi przystawkami można się najeść!