Opublikowany przez: Tomasz Wolik 2015-04-29 10:17:40
Wieprzowina gości na polskich stołach już od wielu lat. Kluczem jednak do uzyskania odpowiedniego smaku tego mięsa jest sposób jego przyrządzenia. Ostatnio trafiłem na bardzo fajny poradnik, dlatego postaram się go tutaj przedstawić.
Jak odpowiednio przyrządzić wieprzowinę
Pierwszym krokiem do przyrządzenia dobrej, tradycyjnej wieprzowiny jest kupienie odpowiedniego mięsa.
Dzięki popularności tego gatunku mięsa dostępne jest one wszędzie.
Niemniej jednak warto zorientować się, czy wybierane mięso jest wysokiej jakości.
Wskazówki jak należy wybierać mięso, na co należy zwracać uwagę i gdzie najlepiej kupować można znaleźć tutaj: http://www.wieprzopedia.pl/.
Przygotowanie
W zależności od tego, na jaką obróbkę mięsa się zdecydujemy mięso wieprzowe należy inaczej przygotowywać. Wieprzowinę można piec, smażyć, grillować i dusić. Oto jak powinno się w odpowiedni sposób ją przygotować:
Tradycyjna wieprzowina przed pieczeniem powinna być wyblanszowana – wrzucona minutę do gorącej wody. Dzięki takiemu zabiegowi zostaną zamknięte wszystkie pory, co pozwoli zachować wszystkie soki, w których tkwi bogactwo smaku wieprzowiny, wewnątrz mięsa.
Pieczenie wieprzowiny powinno przebiegać w temperaturze od 160 do 170 stopni. Długość pieczenia powinna być uzależniona od prostej zasady: ilość mięsa powinna być równa obróbce. W efekcie 1 kg mięsa powinien piec się przez 1 godzinę, 2 kg w 2 godziny itd.
Smażenie wieprzowiny powinno rozpocząć się od duszenia. Dopiero po pewnym czasie można rozpocząć smażenie na mocno rozgrzanej patelni. Wyjątkiem tutaj są polędwiczki i schab.
W trakcie grillowania mięsa wieprzowego należy zwrócić uwagę na to, by mięso nie przesuszyło się. Stałe podlewanie, najlepiej marynatą, i pilnowanie mięsa z pewnością sprawi, że grill będzie udany.
Ta metoda przyrządzania wieprzowiny jest najczęściej polecana. Łatwość kontrolowania miękkości mięsa oraz możliwość eksperymentowania z różnymi przyprawami daje duże pole do popisu.
Mięso wieprzowe warto wcześniej zamarynować. Przyprawy dodane do marynaty pozwalają przeniknąć przez włókna mięsa, co nadaje mu dużo lepszy smak. Składniki marynaty powinny być dobierane zgodnie z własnymi upodobaniami. Wieprzowina daje duże pole do popisu, ponieważ dobrze współgra z różnymi ciekawymi smakami. Sezon grillowy już niedługo rozpocznie się, dlatego warto już teraz poeksperymentować z ciekawymi marynatami.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.