Maliny dojrzewają na przełomie lipca i sierpnia. Delikatne, nietrwałe owoce puszczają dużo soku i bardzo szybko pleśnieją. Skorzystajmy więc z sezonu i przygotujmy sok z malin - z przepisu babci, domowy i prosty.
Najlepiej smakuje zalany ciepłą wodą, lub dodany do herbaty lub jako dodatek do ciast, lodów i deserów.
Przepis babci na sok z malin - właściwości soku
- Domowy sok z malin jest bogaty w witaminy: A, B1, B2, B6, C, E, PP, kwas pantotenowy i biotynę oraz składniki mineralne: wapń, potas, cynk, miedź, żelazo, magnez i mangan.
- Owoce malin są pełne pektyn, błonnika, garbników i antocyjanów. W swoim składzie mają również kwasy: cytrynowy, jabłkowy oraz salicylowy.
- Zawarte w soku potas, magnez i wapń wzmacniają serce, mają działanie przeciwmiażdżycowe oraz obniżają ciśnienie krwi. Ponadto potas reguluje gospodarkę wodno-elektrolitową organizmu, co jest bardzo istotne przy schorzeniach układu moczowego i wątroby.
- Sok z malin szczególnie jest polecany osobom z niedokrwistością. Pektyny i kwasy organiczne w nim zawarte oczyszczają organizm z toksyn, co jest pomocne w procesie odchudzania, z kolei antyoksydanty blokują działanie wolnych rodników odpowiedzialnych za starzenie się skóry oraz powstawanie nowotworów.
- Regularne spożywanie soku z malin podnosi odporność organizmu szczególnie w okresie jesiennym i zimowym.
- Domowy sok z malin ma działanie przeciwgorączkowe i napotne, a to za sprawą kwasu salicylowego pobudzającego gruczoły potowe. Zawarte w nim olejki eteryczne działają rozgrzewająco.
- Sok z malin posiada poza tym właściwości przeciwzapalne, ściągające i przeciwbakteryjne. Należy go pić przy biegunkach i w celu łagodzenia bólów miesiączkowych.
(Sok z malin; @flikr.com/corbin_dana)
Przepis babci na domowy sok z malin
Składniki soku z malin wg. przepisu babci
- 1 kg malin
- 1/2 kg cukru
Wykonanie soku z malin według przepisy babci KROK PO KROKU:
1. Maliny przebierz, umyj i pozostaw do odsączenia na cedzaku.
2. Owoce wsyp do suchego dużego słoja przesypując warstwy cukrem. Cukier powinien stanowić wierzchnią warstwę.
3. Przykryj ściereczką i odstaw w zacienione miejsce na 1-2 dni, aż maliny puszczą sok.
4. Maliny dokładnie przetrzyj przez sito, zlewając sok do garnka.
5. Sok podgrzej na małym ogniu.
6. Przygotuj słoiczki i nakrętki wyparzone wrzątkiem i osuszone.
7. Przelej gorący sok do słoików, zakręć i odstaw do góry dnem.
8. Sok malinowy pozostaw do przestudzenia.
ZOBACZ TAKŻE:Soki a nadwaga - najnowsze badania! >>
Truskawkowy zawrót głowy - przepisy na najlepsze ciasta z truskawkami >>