Pomysł na niedzielny obiad - prosty i wykwintny
Opublikowany przez:
monika.g
2016-01-21 16:15:33
W weekend mamy zawsze trochę więcej czasu, a w niedzielę często gościmy rodzinę lub znajomych, warto więc przygotować im na obiad coś wyjątkowego. Jeśli potrzebny ci pomysł na niedzielny obiad to sprawdź nasze propozycje.
Prosty i szybki czy wykwintny i wymagający dłuższych przygotowań, każdy niedzielny obiad może być wyjątkowy. Nie wiesz jakie danie tym razem przygotować dla całej rodziny? Mamy dla ciebie pomysł na niedzielny obiad. Spośród naszych propozycji z pewnością wybierzesz coś dla siebie i swoich najbliższych.
Pomysł na niedzielny obiad -
Pieczony filet z indyka w sosie pomarańczowym
Składniki:
- 600 g filetu z indyka (bez skóry i kości)
Marynata i sos:
- 3/4 szklanki soku pomarańczowego
- 3 łyżki powideł brzoskwiniowych
- 2 łyżka dżemu pomarańczowego
- 2 łyżeczki kurkumy w proszku
- 2 łyżki octu ryżowego lub 1 łyżka octu winnego
- 1/2 łyżeczki czerwonej papryki w proszku (ostrej)
- 5 gałązek tymianku
- 2 łyżeczki tartego imbiru (opcjonalnie)
- 3 łyżki masła
- 80 g suszonej żurawiny
Kasza jaglana z morelami:
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 500 ml bulionu jarzynowego lub drobiowego lub wody
- sól i pieprz
- 1 łyżeczka masła
- świeży tymianek, 1 łyżeczka listków
- 100 g suszonych moreli
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Filet opłukać, włożyć do niedużego garnka, wsypać 1 łyżeczkę soli i zalać zimną wodą. Odstawić na 15 minut.
- W rondelku zagotować składniki marynaty: sok pomarańczowy, powidła brzoskwiniowe, dżem pomarańczowy, kurkumę, ocet, paprykę, gałązki tymianku, imbir. Dodać 1/2 łyżeczki soli morskiej. Po zagotowaniu odstawić z ognia i ostudzić.
- Indyka wyjąć z wody, włożyć do woreczka foliowego na mrożonki i wlać ostudzoną marynatę. Zawiązać lub zapiąć woreczek, mięso przemieszać aby równomiernie pokryło się marynatą, włożyć do lodówki na około 12 godzin.
- Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Do formy żaroodpornej włożyć mięso wyjęte z marynaty (marynatę zlać do miseczki). Do naczynia wlać 1/2 szklanki wody, mięso polać 1/2 szklanki marynaty, wstawić do piekarnika i piec bez przykrycia przez 60 minut (większe filety należy piec trochę dłużej). Jeśli mamy odpowiedni termometr możemy sprawdzić temp. w środku najgrubszej części mięsa (powinno być 70-74 stopnie).
- W trakcie pieczenia 4 razy polewać mięso marynatą. Na koniec wyjąć formę z piekarnika, odłożyć (odczekać minimum 10 minut przed pokrojeniem aby nie uciekły nam soki z mięsa). Mięso wyłożyć na talerz a do naczynia z sosem włożyć żurawinę. Formę postawić na gazie i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 5 minut aż sos trochę się zredukuje. Odstawić z ognia, dodać masło i mieszając roztopić. Wyłowić tymianek. Sos jest już gotowy.
- W czasie gdy piecze się indyk możemy ugotować kaszę jaglaną. Zagotować 2 szklanki bulionu lub wody, dodać kaszę, doprawić pieprzem i solą (w razie potrzeby, zależy od tego jak słony był bulion). Dodać listki tymianku i masło. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez około 18 minut (w tym czasie kasza wchłonie cały płyn). Wysypać ugotowaną kaszę do miski, dodać posiekane morele i wymieszać. Podawać z mięsem polewać sosem.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora