Opublikowany przez: monika.g 2015-05-12 16:58:29
(pixabay.com @ owoce egzotyczne)
Kaki
Kaki inaczej zwane sharon jest wielkości średniego jabłka, koloru pomarańczowego i wygląda jak pomidor. Jego smak natomiast nie przypomina żadnego z wymienionych owoców i warzyw, do których jest podobny z wyglądu. Jest bardzo słodkie, a miąższ ma delikatną konsystencję. Aby zjeść kaki wystarczy je obrać jak jabłko. Dostarcza witamin z grupy B, witaminę C, żelazo, wapń, potas, magnez. Zawiera antyoksydanty i jest źródłem błonnika. Doskonale pasuje do sałatek owocowych, koktaili jogurtowych, sorbetów i galaretek, ale można je również zapiekać.
Szarlotka z kaki
Składniki:
ciasto:
300 g mąki
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
Mus owocowy:
3 owoce kaki
1 gruszka
2 jabłka
cukier wg uznania (ja dodałam 4 łyżki)
sok z 1/2 cytryny
Wykonanie KROK PO KROKU:
Z podanych składników na ciasto zagnieść elastyczne i jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożyczwczą i wsadzić na godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotować mus: kaki, gruszki i jabłka obrać i pokroić w kostkę.
Kaki wrzucić do garnka, dolać 1/2 szklanki wody i dusić często mieszając. Po około 20 minutach dorzucić jabła i gruszki. Dusić owoce do miękkości często mieszając, bo kaki przywiera do garnka.
Po tym czasie 3/4 ciasta rozwałkować na okrągły placek grubości 5 mm wyłożyć nim dno tarty. Na spód wyłożyć pergamin i obciążyć grochem lub fasolą.
Spód podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Na podpieczony spód wykładamy mus owocowy.
Pozostałe ciasto rozwałkować i wycinać nożem długie pasy. Układać na wierzchu ciasta. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika na kolejne 30 minut.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
mamadwojga 2015.05.17 09:07
Sałatka z granatem.... omniom mniom .... Ale mi się zachciało takiego przysmaku....
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.