(pixabay.com @ owoce egzotyczne)
Granat
pochodzi z południowo-zachodniej Azji. Pokryty purpurową, fioletową, czasem brązową twardą łupiną, okrągły owoc, w środku składa się z segmentów wypełnionych galaretowatymi czerwonymi kuleczkami, w których znajdują się jadalne białe pestki. Owoce można jeść na surowo. Aby dostać się do miąższu trzeba przekroić je na pół wzdłuż i wyjadać łyżeczką. Sok granatu jest zarazem słodki i lekko cierpki. Może zastępować sok z cytryny, ale jest od niego słodszy. Granaty zawierają kwasy organiczne, żelazo, wapń, potas, fosfor, witaminę C.
Zastosowanie: Owoc dodaje się do sałatek, a z soku zw. grenadyną zrobi się sorbet, wino, jest również składnikiem wielokolorowych drinków, np. Tequila Sunrise.
Sałatka pomarańczowa z granatem
Składniki:
- 1 opakowanie rukoli (100 g)
- 60 g orzechów włoskich
- 1 owoc granatu
- 2 pomarańcze
Winegret:
- 2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- 2 łyżki oleju arganowego (lub innego: rzepakowego / lnianego / z orzechów / oliwy)
- 2 łyżeczki musztardy dijon
- 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
Wykonanie KROK PO KROKU:
Rukolę opłukacz na sitku, odcedź, osusz i wyłóż na talerz. Pomarańcze obierz i wyfiletuj (ostrym nożem wykrój cząstki miąższy pomiędzy błonkami). Owoc granatu pokrój na ćwiartki i wyłuskaj ziarenka. Orzechy włoskie lekko zrumień na patelni, posiekaj. Składniki winegretu wymieszaj w miseczce. Do rukoli dodaj cząstki pomarańczy, posyp granatem i orzechami włoskimi. Przed podaniem skrop winegretem.