Dlaczego na owoce cytrusowe w ciąży powinnaś nałożyć sobie pewne limity? Po pierwsze owoce cytrusowe mogą alergizować. Dodatkowo potęguje to fakt, że te owoce są „pryskane”. Podejście specjalistów w tej materii jest zróżnicowane. Niektórzy lekarze zalecają, by ciężarna zrezygnowała z owoców cytrusowych już w ostatnim trymestrze ciąży, ponieważ mogą one podnosić ryzyko wystąpienia alergii u noworodków. Inni lekarze uważają takie metody za nieskuteczne i po prostu doradzają bogatą, różnorodną dietę oraz oczywiście umiar.
Owoce cytrusowe są cennym źródłem:
Witaminy A
Witaminy C
Niacyn
Fosforu
Magnezu
Miedzi
Manganu
Kwasu pantotenowego
Witaminy B-6
Kwasu foliowego.
Drugą ważną rzeczą jaką powinnaś brać pod uwagę sięgając po owoce cytrusowe w ciąży jest ich wpływ na szkliwo zębów, które i tak w ciąży jest bardzo wrażliwe. Może bowiem dochodzić nawet do jego uszkodzenia. Jeśli jesz owoce cytrusowe pamiętaj, żeby bezpośrednio po tej czynności nie myć zębów, a jedynie przepłukać je wodą.
Ostatnią kwestią, którą warto mieć na uwadze, wybierając owoce cytrusowe w ciąży jest fakt, że mogą one nasilać, a nawet inicjować zgagę. Nikt jej nie lubi w ciąży, prawda? Problemy żołądkowo-jelitowe w trakcie ciąży mogą być przyczyną spożywania w ciąży właśnie tych owoców, dlatego jeszcze raz przypominamy umiar przede wszystkim!