Autor zdjęcia/źródło: Ogórki małosolne przepis @ 123RF
Jak się okazuje przepisów na ogórki małosolne, tak popularny wakacyjny, słony przysmak, jest bardzo wiele. Wybrałyśmy przepis tradycyjny, ale mamy też coś specjalnego dla eksperymentatorek. Czy będziecie na tyle odważne, by wypróbować zarówno pierwszy, jak i drugi przepis?
Ogórki małosolne – przepis tradycyjny
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych (do kiszenia)
- 2 litry wody, przegotowanej i ostudzonej
- 1-3 główki czosnku (wedle upodobań), obrane
- 1 wiązka kopru, usunąć twarde łodygi
- 2 łyżki soli
- 1 kamień - dość duży, płaski
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Ogórki porządnie umyć. Przygotować duży, czysty słój. W przestudzonej, przegotowanej wodzie rozpuścić sól.
- Ogórki ułożyć ciasno w słoju, dodać obrane, całe ząbki czosnku.
- Między ogórki powciskać koper w większych kawałkach, także zielone łodygi i kwiatostany. Następnie zalać ogórki posoloną wodą (woda musi całkowicie przykrywać ogórki).
- Przykryć ogórki talerzykiem, a talerzyk przycisnąć kamieniem, aby ogórki nie pływały po powierzchni. (A więc talerzyk musi być ciut mniejszy niż otwór w słoiku.)
- Odstawić do zacienionego miejsca na kilka dni. Po 3 dniach można spróbować, czy są dobre. Z każdym dniem będą bardziej „ukiszone”, ale moim zdaniem najlepiej smakują na piąty dzień.