Ogórki małosolne przepis – SPRAWDZONY I SZYBKI - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Ogórki małosolne przepis – SPRAWDZONY I SZYBKI

Najwyższa pora by przygotować ogórki małosolne. Przepis jaki podajemy to sprawdzona receptura przekazywana z pokolenia na pokolenie. Na pewno Cię nie zawiedzie. Zapraszamy do przyrządzania słonych smakowitości! Przepis palce lizać!

Ogórki małosolne przepis – SPRAWDZONY I SZYBKI

Autor zdjęcia/źródło: Ogórki małosolne przepis @ 123RF

Jak się okazuje przepisów na ogórki małosolne, tak popularny wakacyjny, słony przysmak, jest bardzo wiele. Wybrałyśmy przepis tradycyjny, ale mamy też coś specjalnego dla eksperymentatorek. Czy będziecie na tyle odważne, by wypróbować zarówno pierwszy, jak i drugi przepis?


Ogórki małosolne – przepis tradycyjny



Składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych (do kiszenia)
  • 2 litry wody, przegotowanej i ostudzonej
  • 1-3 główki czosnku (wedle upodobań), obrane
  • 1 wiązka kopru, usunąć twarde łodygi
  • 2 łyżki soli
  • 1 kamień - dość duży, płaski

Wykonanie KROK PO KROKU:

  1. Ogórki porządnie umyć. Przygotować duży, czysty słój. W przestudzonej, przegotowanej wodzie rozpuścić sól.
  2. Ogórki ułożyć ciasno w słoju, dodać obrane, całe ząbki czosnku.
  3. Między ogórki powciskać koper w większych kawałkach, także zielone łodygi i kwiatostany. Następnie zalać ogórki posoloną wodą (woda musi całkowicie przykrywać ogórki).
  4. Przykryć ogórki talerzykiem, a talerzyk przycisnąć kamieniem, aby ogórki nie pływały po powierzchni. (A więc talerzyk musi być ciut mniejszy niż otwór w słoiku.)
  5. Odstawić do zacienionego miejsca na kilka dni. Po 3 dniach można spróbować, czy są dobre. Z każdym dniem będą bardziej „ukiszone”, ale moim zdaniem najlepiej smakują na piąty dzień.

Ogórki małosolne inaczej >>

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika goosiak4
    goosiak4Ikona zgłaszania komentarza
    Muszę w najbliższym czasie zrobić, więc skorzystam z tego przepisu.
  • 93.176.*.*Ikona zgłaszania komentarza
    Kasiu ja dodaję dużo liści chrzanu i owoce czarnej porzeczki. I jeszcze jedno ogóreczki muszą być małe. Przyznam się, że nie mając czasu szukałem czegoś gotowego a bardzo podobnego do robionych małosolnych. W Kielcach znalazłem ogórki małosolne z Pińczowa firmy Gomar - bardzo dobre ale zostaję przy Twoim przepisie :)
  • 83.12.*.*Ikona zgłaszania komentarza
    Moja babcia wlewa barszczyk z butelki lub na wierzch kladzie kromke ciemnego chleba na zakwasie, dzieki temu ogorki szybciej kisna. Kiedy juz zjemy cale ogoreczki, nie wylewa calej wody, do kolejnego kiszenia dodaje troche zalewy z poprzednich ,wtedy tez szybciej nastepuje proces kiszenia :)