Masz to salami w domu? Uważaj! - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Masz to salami w domu? Uważaj!

Masz to salami w domu? Uważaj!

Autor zdjęcia/źródło: Photo by Frank Zhang on Unsplash

GIS wydał ostrzeżenie dotyczące partii salami dostępnej m.in. w sieci sklepów Lidl.

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach o wykryciu bakterii Salmonella spp. w określonej poniżej partii salami pochodzącego z Włoch. Co ważne, spożycie produktu, szczególnie bez obróbki termicznej, wiąże się z potencjalnym ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Bakterie Salmonelli pochodzą z rodziny gram ujemnych, które odpowiadają za powstawanie wielu chorób układu pokarmowego u ludzi.

Salmonellozą można się zarazić poprzez zjedzenie pokarmu albo wody zanieczyszczonej tymi bateriami. Bakterie Salmonelli można spotkać zarówno w organizmach ludzkich, jak i zwierzęcych, ale w zanieczyszczonych przez nie wodach albo na warzywach.

Najczęstsze objawy Salmonelli to: ból brzucha, gorączka, biegunka i wymioty, a także ogólne złe samopoczucie.

GIS ostrzeżenie dotyczące partii salami

Nazwa produktu: Salame Strolghino

Numer partii: 16

Data minimalnej trwałości: 01/05/2023, 30/04/2023, 28/04/2023

Producent: Salumificio Galli Remo Srl, Via Milano 187 46019 Cogozzo di Viadana, numer identyfikacyjny CE IT 1212 L

Dystrybutor w Polsce: Lidl sp. z o.o. sp.k. z siedzibą w Jankowicach, ul. Poznańska 48, 62-080 Tarnowo Podgórne

Kraj pochodzenia: Włochy

Producent we Włoszech i Dystrybutor w Polsce wdrożyli procedurę wycofania wskazanej partii ze sprzedaży. Konsumenci, którzy kupili wskazaną w komunikacie partię produktu, nie powinni jej spożywać. źródło GIS

CZYTAJ TEŻ >> Złóż wniosek o 500 plus wygodnie w aplikacji - ZOBACZ