Autor zdjęcia/źródło: Kutia przepis z makaronem @ photl.com
Odkąd pamiętam na naszym stole wigilijnym musiała zagościć kutia. Przepis z makaronem wzięłam od koleżanki, ponieważ chciałam do tradycyjnego przepisu wprowadzić coś nowego. Pomysł okazał się rewelacyjny, dlatego z przyjemnością się nim dzielę.
Kutia – przepis z makaronem
- Makaron żytni razowy rurki- 2 garści
Masa makowa
- Mleko 0,5%- 200ml
- Laska wanilii- 3/4
- Miód wielokwiatowy- 4 łyżki
- Cynamon mielony- 1 łyżka
- Imbir mielony- 1/3 łyżeczki
- Skórka pomarańczowa krojona- 1 łyżeczka
- Skórka cytrynowa krojona- 1 łyżeczka
- Rodzynki sułtańskie- 100g
- Mak mielony- 150g
- Orzechy włoskie- ok.6ciu
Wykonanie KROK PO KROKU:
Nastawiamy mleko w garnku. Najpierw rozcinamy laskę wanilii i dodajemy ziarenka z ok.3/4 jej długości. Dodajemy miód, resztę przypraw i mieszamy dokładnie. Wsypujemy rodzynki. Po kilku minutach wsypujemy mak i mieszamy energicznie. Gotujemy na minimalnym ogniu do momentu zgęstnienia. Musimy uważać żeby nie przypalić. W tym czasie nastawiamy makaron. Nie zapomnijmy dolać do niego odrobiny oliwy podczas gotowania. Po ugotowaniu, hartujemy w zimnej wodzie. Najlepiej jest wymieszać makaron z makiem i dopiero podawać. Posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi.
Masz już zaplanowane menu wigilijne?
POROZMAWIAJMY NA FORUM >>