Artykuł promocyjny
Opublikowany przez:
Reklama Familie.pl
Redakcja
2025-03-05 09:02:43
Autor zdjęcia/źródło: Adobe Stock
Kolagen jest jednym z głównych białek budulcowych naszej skóry. Znajduje się także w kościach, ścięgnach, więzadłach, naczyniach krwionośnych i pozostałej tkance łącznej, stanowiąc około 30% wszystkich protein w ciele człowieka. Wyróżnia się blisko 30 typów kolagenu (w zależności do źródła 28 lub 29), przy czym wszystkie je łączy charakterystyczna budowa. Trójhelikalna struktura składa się z aminokwasów – glicyny, proliny, hydroksyproliny i hydroksylizyny, które nadają molekułom dużą wytrzymałość i elastyczność [1,2]. Ważną cechą kolagenu jest też możliwość wiązania cząsteczek wody. To dzięki niej włókna skóry właściwej zachowują swoją sprężystość [3].
Organizm człowieka potrafi produkować kolagen, choć w miarę upływu lat ten proces staje się coraz mniej wydajny. Synteza kolagenu zaczyna spadać po 25. roku życia i całkowicie ustaje po 60. roku życia, co wynika m.in. z zaburzonego funkcjonowania fibroblastów [4].
Białko kolagenowe jest niezwykle istotne przede wszystkim dla skóry i włosów [1]. W miarę obniżania się poziomu kolagenu skóra stopniowo traci jędrność i elastyczność, staje się odwodniona, co jest przyczyną zmarszczek i bruzd. Pogorszeniu się kondycji skóry sprzyja też ekspozycja na promieniowanie UV, zmiany temperatur, ale też obecność w organizmie wolnych rodników.
Obniżony poziom kolagenu promuje wypadanie włosów. Poprzez stosowanie suplementacji kolagenowej oraz stymulowania naturalnej syntezy tego białka można dostarczyć aminokwasów, które odżywiają cebulki włosów, zapewniając ich zdrowie i wzrost. W literaturze wskazuje się, że peptydy kolagenowe pobudzają czynniki odpowiedzialne za wzrost włosów (m.in. IGF-1, VEGF, KRT27 i GPRC5D) i hamują czynnik TGF-beta 1, odpowiedzialny m.in. za hamowanie wzrostu włosów [5,6].
Najprostszym sposobem na uzupełnienie poziomu kolagenu jest dodanie do diety takich produktów, jak mięso, ryby, podroby, czy galarety na bazie naturalnej żelatyny. Warto też sięgnąć po kolagen na włosy i skórę, który zawiera skoncentrowane, hydrolizowane peptydy o wysokiej biodostępności. Dzięki procesowi hydrolizy uzyskuje się mniejsze cząsteczki białka, które łatwiej wchodzą w interakcje z otaczającymi je tkankami [7].
Skutecznym sposobem na zwiększenie produkcji endogennego kolagenu jest spożywanie produktów bogatych w witaminę C, która jest niezbędna do prawidłowej syntezy białka kolagenowego. Stanowi składnik potrzebny do przemiany proliny w hydroksyprolinę i lizyny w hydroksylizynę. Okazuje się, że niewystarczająca podaż witaminy C nie tylko prowadzi do zmniejszenia syntezy kolagenu, ale też zmniejsza jego sieciowanie [8]. Dlatego w diecie powinny znaleźć się przede wszystkim takie warzywa i owoce, jak papryka, brukselka, brokuły, pomidory, truskawki, czy kiwi.
Wybierając kolagen na włosy, skórę i paznokcie, warto zwrócić uwagę na pełny skład produktu. Obecność biotyny wpływa korzystnie na kondycję włosów, skóry i paznokci, wzmacniając ich strukturę. Przeciwutleniacze – witaminy C, E usprawniają usuwanie wolnych rodników z organizmu. Ekstrakt z jagód acai wykazuje właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne [9]. Wysoką skutecznością wyróżniają się suplementy diety zawierające kolagen Verisol. To opatentowany hydrolizat bydlęcego kolagenu typu 1. Suplementy kolagenowe przynoszą najwięcej korzyści, kiedy stosuje się je regularnie przez minimum kilka miesięcy.
Produkty zawierające kolagen są zalecane przede wszystkim osobom, które chcą zadbać o jędrność i elastyczność skóry oraz wzmocnić włosy. Stanowią skuteczne uzupełnienie zdrowej i zbilansowanej diety.
Bibliografia:
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.