Kolacja na Sylwestra? Tylko SPRAWDZONE PRZEPISY!
Opublikowany przez:
Mela134
Rozmaite lekkie przekąski i przystawki oraz ciepłe danie, które goście z pewnością zjedzą z apetytem dopiero nad ranem. Tak powinna wyglądać kolacja na sylwestra. Na ciepło przygotuj danie jednogarnkowe, które będziesz mogła łatwo odgrzać.
Kolacja na sylwestra@flikr/Miikka H
Chili con carne
Składniki:
- 25 dag mielonej wołowiny
- pół puszki pomidorów bez skórek
- pół puszki czerwonej fasoli
- po 1/2 pokrojonej w kostkę zielonej i żółtej papryki
- 1 mała drobno pokrojona bez nasion papryczka chilli
- pół puszki kukurydzy
- pół łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 mała pokrojona w kostkę cebula
- 1 łyżka oliwy
- pół łyżeczki suszonego oregano
- po pół łyżeczki suszonej kolendry i chili
- pół szklanki bulionu wołowego
- 1 ząbek wyciśniętego przez praskę czosnku
- sól i pieprz do smaku
- 1 woreczek ryżu
- garść świeżej pokrojonej kolendry
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Na rozgrzaną oliwę wrzuć cebulę i zeszklij na złoto i dodaj przyprawy.
- Smaż mieszając przez 1 minutę.
- Dodaj zmieloną wołowinę i smaż mieszając od czasu do czasu.
- Gdy mięso się już zarumieni dodaj pomidory z zalewą. W razie potrzeby uzupełnij wodą.
- Dodaj 125 ml bulionu wołowego i dopraw solą oraz pieprzem.
- Przykryj i gotuj przez 20 - 25 minut.
- Dodaj paprykę i gotuj około 20 minut pod przykryciem, aż papryka zmięknie, od czasu do czasu mieszając.
- Na koniec dodaj odsączoną z zalewy fasolę i kukurydzę i pozostaw wszystkie składniki razem jeszcze chwilę na ogniu, aby przeszły smakami.
- Ryż ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
- Chili con carne podawaj z ryżem posypane świeżą kolendrą.
Parówki w płatach lazanii
Składniki:
- 1 opakowanie lazanii
- 12 parówek
- 2 cukinie
- 5–6 łyżek keczupu
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 0,4 l mleka
- 10 dag startego parmezanu
- zioła prowansalskie
- mielona papryka
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie KROK PO KROKU:
- Płaty lazanii włóż kolejno do osolonego wrzątku, ugotuj na półtwardo, odcedź, przelej zimną wodą, by się nie skleiły i osącz.
- Cukinie umyj, odetnij końce, pokrój w długie wstążki, zblanszuj w osolonym wrzatku, osącz, ostudź.
- Parówki obierz z osłonek, posmaruj keczupem, posyp papryką i ziołami. Zawiń we wstążki cukinii i w płaty lazanii.
- Z masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę. Rozprowadź ją powoli wlewanym zimnym mlekiem i mieszając zagotuj. Beszamel dopraw do smaku.
- Na dnie żaroodpornej formy rozsmaruj kilka łyżek beszamelu, ułóż zawinięte w makaron parówki. Każdą warstwę polej beszamelem i posyp parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. i zapiekaj 30 min.
ZOBACZ RÓWNIEŻ:
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Najnowsze komentarze
-
89.67.*.*
2016.12.30 17:56
Jestem wielką fanką fety, więc chyba się skuszę na te roladki. Mój ulubiony przepis na przekąskę z fetą, który jutro też wykorzystam, to prosty grecki rarytas: feta zapiekana - z pomidorem i kaparami na wierzchu, polana dobrą oliwą z oliwek. Wkładam kilka kawałków do multicookera i szast prast po 5 minutach mam super danie, a robota żadna. Do tego chrupiący chleb :)
-
Malgosiaaa
2016.12.28 10:51
Koreczki to mój ulubiony przepis od dawna. Poręczne i świetne jako zagryzka :P
-
Stokrotka
2016.12.27 16:52
Mmmm fajne przepisy! Na pewno coś wybiorę