Kawa i słodycze obniżają szansę na sukces przy IVF - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Kawa i słodycze obniżają szansę na sukces przy IVF

Częste delektowanie się kawą oraz produktami zawierającymi tłuszcze nasycone może przyczynić się do niepowodzenia przy zapłodnieniu in vitro…

Kawa i słodycze obniżają szansę na sukces przy IVF

Autor zdjęcia/źródło: Photl.com

Według specjalistów od płodności częste picie mocnej kawy może obniżać szansę na poczęcie dziecka w wyniku sztucznego zapłodnienia w takim samym stopniu jak palenie papierosów.

W jednym z duńskich szpitali przebadano niemal cztery tysiące kobiet – co dwudziesta z nich piła ponad pięć filiżanek kawy dziennie. Jak się okazało, prawdopodobieństwo zajścia w ciąże u „kawoszek” było aż o połowę mniejsze.

Na razie nie wiadomo czy spożywanie innych produktów zawierających kofeinę - takich jak herbata, cola czy napoje energetyzujące.

Podczas badań naukowcy zauważyli także wpływ diety na IVF.  Mniejsze szanse na ciążę miały kobiety spożywające wiele tłuszczów nasyconych, które znajdują się we wszelkich słodyczach ale także w maśle, śmietanie, serach i tłustych mięsach. Z kolei szansę na sukces zwiększały tłuszcze nienasycone zawarte m.in. w oliwie z oliwek, rybach, białym mięsie drobiowym, orzechach czy awokado.

W podsumowaniu badań eksperci podkreślają, że styl życia jaki prowadzimy ma bardzo duży wpływ na to czy zostaniemy rodzicami – zarówno naturalnie jak i poprzez zapłodnienie in vitro.

Na podstawie: BBC News

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Stokrotka
    StokrotkaIkona zgłaszania komentarza
    Hmmm dieta też ma znaczenie!