Jemy sezonowo! DYNIA – pyszne i zdrowe warzywo PRZEPISY - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jemy sezonowo! DYNIA – pyszne i zdrowe warzywo PRZEPISY

Jemy sezonowo! DYNIA – pyszne i zdrowe warzywo PRZEPISY

Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie: Unsplash

Warto ją jeść, bo zawiera bogactwo witamin i minerałów. Zobacz, co można zrobić z dyni.

Dynia to warzywo niezwykle bogate w składniki odżywcze. Warto jednak pamiętać, że kaloryczność dyni różni się zależnie od jej gatunku. Indeks glikemiczny ugotowanej dyni wynosi 64-71, co jest dość wysoką wartością. Jednak ma ona niski ładunek glikemiczny (GL 3).

Miąższ dyni to bogactwo β-karotenu, a jego zawartość sięga 3 mg na 100 g. W dyni znajdziemy również 2 mg witaminy C w 100 g produktu, a także duże ilości witaminy E i potasu. Ważnym składnikiem dyni są jej pestki, które zawierają spore ilości tłuszczu roślinnego – około 46 %. Przeważają wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Dynia zawiera ponadto spore ilości magnezu, cynku i potasu. Duża ilość wody (ponad 90%) pomoże właściwie nawodnić organizm.

Co zrobić z dyni? PRZEPISY

Dynia doskonale smakuje w formie pieczonej, ale również np. jako zupa krem, mus, powidła, albo dynia gotowana, jako dodatek do dań. Mamy dla Was 2 ciekawe przepisy na dania z dyni, które zachwycą również najmłodszych.

Muffinki z dynią i cynamonem

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,3 łyżeczki imbiru mielonego
  • 15 dag dyni
  • 2 jajka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki oleju
  • 2 jabłka
  • cukier puder (do dekoracji)

Jak zrobić muffinki z dyni? Przepis

  1. Dynię bez skóry i nasion zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  2. W jednej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wsypać cukier kryształ i cukier wanilinowy. Dodać imbir i cynamon. Wszystko razem wymieszać.
  3. Do drugiej miski wbić jajka, wlać olej, dodać mleko. Płynne składniki zmiksować. Włożyć startą dynię.
  4. Do mokrych składników wsypać suche. Całość niedokładnie wymieszać.
  5. Papilotki ułożyć w foremkach muffinowych, włożyć po łyżce ciasta. Nałożyć do każdej po kilka kawałeczków jabłka. Przykryć ciastem do 2/3 wysokości. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 20-25 minut.
  6. Upieczone ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem.

Zupa – krem z dyni

Składniki:

  • 3 cebule,
  • 4 ziemniak,
  • 1 kg dyni,
  • kolendra,
  • pieprz.

Jak zrobić krem z dyni? Przepis

  1. Cebulę dusimy, ziemniaki kroimy w plastry, a dynię kroimy w kostkę. Całość zlewamy wrzątkiem i dusimy do miękkości, przeprawiając kolendrą, pieprzem i ziołami.
  2. Następnie wywar miksujemy, doprawiając według upodobań.

CZYTAJ TEŻ >> Lampion z dyni na Haloween - co zrobić, żeby dynia nie gniła?