Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego PRZEPIS - KROK PO KROKU - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego PRZEPIS - KROK PO KROKU

Jak zrobić syrop z mniszka lekarskiego PRZEPIS - KROK PO KROKU

Autor zdjęcia/źródło: Photo by Niklas Hamann on Unsplash

Przygotowanie syropu z mniszka lekarskiego jest proste, a korzyści z jego stosowania będą nieocenione. Zobacz, jak go zrobić.

Syrop z mniszka lekarskiego to popularny preparat roślinny, który niesie korzyści dla zdrowia. Mniszek lekarski (Taraxacum officinale) to popularne dmuchawce, a jego korzenie, liście i kwiaty są wykorzystywane w medycynie naturalnej.

Syrop z mniszka lekarskiego może mieć działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, przeciwmiażdżycowe, a dodatkowo skutecznie wspiera odporność. Jak zrobić syrop z mniszka? Wyjaśniamy krok po kroku.

Jak zrobić syrop z mniszka? PRZEPIS

Pierwszym krokiem do zrobienia syropu z mniszka jest zebranie świeżych i zdrowych mniszków lekarskich. Najlepiej zbierać je z dala od dróg, aby uniknąć zanieczyszczeń. Zbieraj tylko te rośliny, które wydają się być w dobrym stanie, bez oznak uszkodzeń lub chorób.

Syrop z mniszka można zrobić z jego korzeni (wywar), jednak syrop robimy głównie z liści. Po zebraniu mniszka, czyścismy liście w zimnej wodzie.

Następnie kroimy liście na mniejsze kawałki o podobnej wielkości, to pomoże w uwolnieniu składników aktywnych podczas procesu ekstrakcji.

Jak zrobić syrop z mniszka? Krok 2

Przygotowując syrop z mniszka, umieść pokrojone liście mniszka lekarskiego w garnku i dodaj wodę. Stosunek wody do rośliny powinien wynosić około 2:1. Zagotuj mieszankę, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 45 minut. Uważaj, aby woda nie wygotowała się całkowicie. Jeśli konieczne, można dolać nieco wody.

Po około 45 minutach gotowania wyłącz ogień i pozostaw wywar do ostygnięcia. Następnie odcedź go przez sitko lub gazę i dodaj do wywaru cukier. Stosunek cukru do ekstraktu powinien wynosić około 1:1 lub według preferencji smakowych.

Ostatnim krokiem, jak zrobić syrop z mniszka, będzie gotowanie wywaru razem z cukrem, odkrytego, na wolnym ogniu, aż do odparowania i uzyskania konsystencji podobnej do miodu.

Gotowy syrop z mniszka możemy przelać nastepnie do czystych słoiczkw i przechowywać w lodówce.

CZYTAJ TEŻ >> Domowe spospoby na wypadanie włosów - zobacz