Jak zrobić sok z czarnej porzeczki – przepis BABCI - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Jak zrobić sok z czarnej porzeczki – przepis BABCI

Jak zrobić sok z czarnej porzeczki – przepis BABCI

Autor zdjęcia/źródło: Photo by Tatiana Glazkova on Unsplash

Sok z czarnej porzeczki jest nie tylko pyszny, ale również zdrowy. Jak go zrobić? Mamy przepis babci!

Sezon na porzeczki w pełni, dlatego warto wiedzieć, dlaczego warto jeść te pyszne owoce i jak zrobić sok z czarnej porzeczki, który może być pysznym dodatkiem do wody, czy deserów. Czarna porzeczka jest w Polsce owocem sezonowym, który możemy jeść w postaci nieprzetworzonej, czyli niemal prosto z krzaka. Warto też wiedzieć, jak zrobić pyszny sok z czarnej porzeczki, który sprawi nam dużą przyjemność zimą i wiosną.

Sok z czarnej porzeczki – jakie właściwości ma ten owoc?

Czarne porzeczki są bardzo zdrowymi owocami – znajdziemy w nich między innymi witaminę C, trochę witamin B1, B2, B6, beta-karotenu, witaminę E. Owoce czarnej porzeczki mają również działanie antyoksydacyjne. Zawartość witamy C w owocach czarnej porzeczki jest bardzo wysoka – wynosi niemal 300 procent dziennego zapotrzebowania na tę witaminę.

Porzeczki warto jeść w sezonie, czyli latem – są wówczas najbardziej świeże i smaczne. A jak zrobić sok z czarnej porzeczki, który możemy stosować zapobiegawczo w sezonie jesienno-zimowym? Mamy przepis babci na prosty i pyszny sok z czarnej porzeczki.

Sok z czarnej porzeczki – prosty przepis babci

Przepis babci na sok z czarnej porzeczki jest bardzo prosty, dlatego możemy sami wykonać go w domu. Owoce czarnej porzeczki należy umyć i umieścić w garnku. Owoce zalewamy wodą, przykrywamy i zagotowujemy. Gotujemy ok. 1 min. 

Według przepisu babci, sok z czarnej porzeczki nie jest jeszcze wówczas gotowy. Trzeba go odstawić do wystygnięcia i lodówki na około 24 godziny. Kolejnego dnia do soku dodajemy cukru (około 300 gram na kilogram) i ponownie zagotowujemy. Po ostudzeniu domowy sok z czarnej porzeczki jest już gotowy.

Możemy go też przelać do czystych szklanych butelek, zapasteryzować i odstawić w ciemne miejsce, w oczekiwaniu na zimę. 

CZYTAJ TEŻ >> Sok w diecie przyszłej mamy