Opublikowany przez: Familiepl 2020-05-22 10:31:36
Autor zdjęcia/źródło: zdjęcie Fabrice Thys/Unsplash
Wiele z nas z chęcią korzysta z otwartych restauracji i lokali gastronomicznych. Pamiętajmy jednak o zachowaniu zasad dystansu społecznego, a także higieny.
Dobrą opcją wydaje się też zamawianie dań na wynos lub z dostawą do domu. W ten sposób również możemy pomóc gastronomii, która przez pandemie koronawirusa znalazła się w nie lada kłopotach.
Wiele osób obawia się jednak możliwości zarażenia koronawirusem poprzez kontakt z żywnością. Przypominamy więc, że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował w dniu 9.03.2020 stanowisko, iż zgodnie z aktualną wiedzą nie ma dowodów na to, że żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2.
Na stronie GIS znaleźliśmy wytyczne, jak zachować zasady bezpieczeństwa i higieny z posiłkami na wynos lub z dostawą do domu:
Najlepszym rozwiązaniem jest jedzenie posiłku zaraz po dostarczeniu go,
Nie zaleca się przechowywania takich dań.
A jeśli decydujemy się na przechowanie dań gotowych (zupy, pizza, dania mięsne, ziemniaki etc.) – pamiętajmy o właściwych warunkach chłodniczych (lodówka- poniżej 5C).
Pamiętajmy, aby nie przechowywać dań dłużej niż 24 godziny, w warunkach chłodniczych.
Nigdy nie przechowujmy resztek posiłków, które jedliśmy. Jeśli chcemy przechować część dania, to nałóżmy na talerz ilość, którą zamierzamy spożyć, a resztę od razu umieśćmy w czystym zamykanym pojemniku i włóżmy do lodówki.
Przechowywane posiłki takie jak np. zupy należy podgrzewać wrzenia tak, aby zyskać pewność, że osiągnęła ona temperaturę min 70°C. Inne dania należy odgrzewać do temperatury powyżej 70° C.
CZYTAJ TEŻ:
>> TOP 10 najtrudniejszych rzeczy do nauczenia przez dzieci
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.