TOP 1 - Tartinki z łososiem i twarożkiem
Tartinki to małe kanapeczki, które z łososiem i twarożkiem tworzą idealne przekąski do podjadania w czasie rozmów przy sylwestrowym stole w gronie znajomych. Łososia można zamienić na różnego rodzaju wędliny lub sery i dodać do nich warzywa takie jak ogórek, papryka czy oliwki.
Składniki:
- pumpernikiel
- ok. 200 g twarożku
- pęczek szczypiorku
- ok. 100 g łososia wędzonego
- 1 łyżeczka kefiru
- pieprz czarny (ok. 1/2 łyżeczki)
- zioła prowansalskie lub przyprawy do sałatek (niecała łyżeczka)
Przygotowanie KROK PO KROKU:
- Szczypior siekam drobno, dodaję do twarożku. Doprawiam przyprawami i jeśli twarożek jest gęsty, to dodaję kefir, jeśli nie, to pomijam ten składnik. Mieszam.
- Na pieczywo nakładam serek, na to łososia i ponownie porcję sera. Przykrywam drugą kromką i kroję na niewielkie kwadraty – kanapeczki. Podaję na paterze. Smacznego.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: