Dietetyczne przepisy na Boże Narodzenie: lekkie i inne ale w zgodzie z polską tradycją - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Dietetyczne przepisy na Boże Narodzenie: lekkie i inne ale w zgodzie z polską tradycją

Dietetyczne przepisy na Boże Narodzenie: lekkie i inne ale w zgodzie z polską tradycją

Autor zdjęcia/źródło: Dietetyczne przepisy na Boże Narodzenie @unsplash

Lubisz Boże Narodzenie i królujące w tym czasie potrawy przygotowywane raz do roku? Szanujesz tradycję ale czasem korci Cię żeby dodać coś nowego, innego? Zobacz co radzi dietetyk

Święta Bożego Narodzenia, a zwłaszcza Wigilia to najczesciej dni spedzane w sposób tradycyjjny w domu z rodziną. Co roku przygotowujemy te same świąteczne potrawy. I słusznie , bo większpość z nich przygotowujemy tylko raz do roku. Mimo to, powtarzalnośc i brak zaskoczenia potrakfi troccvhe rozczarować. A co jeśli ze względów zdrowotnych nie możesz jeść niektórych z tradycyjnych potraw, ale nie wszyscy to rozumieja? Dietetyk Agnieszka Cioś z Poradni Medfood podpowiada, że najlepszym wyjściem jest ptrzyigotować swiayeczne potrawy w domu i zabrać je ze soba (najlepiej y wystarczyło dla wszystkich). Zobaczcie jakie przepisy przygotowała dla Was pani dietetyk.

Przepisy na Boże Narodzenie: w zgodzie z tradycją ale zaskakująco inne

Zupa krem z buraków z mlekiem kokosowym

Krem z buraków podany w ten s[osób nie tylko będzie barszczem czerwonym podanym w inny sposób, ale sprawdzi się jeśli obchodzisz święta wielokulturowe.

Składniki

  • 3 duże czerwone buraki

  • 4 średnie bataty

  • 1 łyżka oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia

  • 1 średnia cebula

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 szklanki bulionu warzywnego

  • 300 ml mleczka kokosowego

  • 1/2 łyżki soli

  • 1/4 łyżeczki

  • 1 łyżka kminku

  • 1/2 łyżka kolendry w proszku

  • do dekoracji: 1/4 szklanki mleka kokosowego i kiełki

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180C. Umyj słodkie ziemniaki i buraki. Zawiń je w osobne arkusze folii, połóż je na blasze do pieczenia i piecz przez 1 godzinę. Wyjmij z piekarnika i odłóż na bok, aby wystygły. Cebulę i czosnek posiekaj i podsmaż z oliwą z oliwek. Dopraw solą, pieprzem, kminkiem i kolendrą. Przestudzone warzywa obierz ze skórki, pokrój w dowolne kawałki i umieść w kielichu blendera. Dodaj cebulę i pozostałe składniki. Dolewaj bulion do momentu, aż uzyskasz pożądaną konsystencję.

Podgrzej zupę w rondelku. Podawaj z mlekiem kokosowym i kiełkami.

Pieczona dorada z sosem z puree z zielonego groszku i mięty

Ten przepis na Boże Narodzenie jest świetną alternatywą dla smażonego karpia, którego nie wszyscy akceptują ze względu na smak. Dorada należy także do mniej tłustych ryb, dodatkowo przygotowywana bez panierki będzie bardziej dietetyczna od karpia smażonego w sposób tradycyjny.

Składniki:

  • 2 dorady oczyszczone i wypatroszone

  • Sól himalajska

  • 3 łyżki oliwy

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • 4 ząbki czosnku

  • 450 g zielonego mrożonego groszku

  • listki z 2 gałązek mięty

  • 3 łyżki masła

  • szczypta soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Sposób przygotowania:

Dorady opłukać i osuszyć, na jednym boku zrobić po 3 nacięcia nożem. Oprószyć solą morską, w środku i na zewnątrz. Położyć na talerzu, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Do środka ryby włożyć po pokrojone ząbki czosnki, po łyżeczce musztardy oraz po około 1/3 łyżeczki drobno pokruszonego lub zmielonego kolorowego pieprzu. Odstawić na około 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni (góra i dół bez termoobiegu). Dorady ułożyć w naczyniu żaroodpornym naciętym bokiem do góry, a bok z nacięciami posmarować roztopionym masłem. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut.

Groszek ugotować do miękkości. Zmiksować blenderem wraz z listkami mięty, resztą masła i przyprawami. Podawać z rybą.

Bezglutenowa rolada z cukinią, łososiem i kremowym serkiem

Ta rolada zastąpi tradycyjną - przygotowywaną bazie białek jaj i mąki pszennej. Jesteście ciekawi jej smaku?

  • 300 g łososia wędzonego

  • 400g sera twarogowego półtłustego

  • 200g grillowana cukinia

  • 80 g orzechów włoskich

  • 20 g rukoli

  • Sól himalajska

Sposób przygotowania:

Plastry wędzonego łososia ułożyć na papierze do pieczenia nie pozostawiając żadnych szczelin między plasterkami łososia. Twaróg zmiksować blenderem na gładko wraz z orzechami. Cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry i smaż na suchej patelni, aż zmiękną. Ostrożnie rozsmaruj ser na łososiu, a następnie ułóż plastry grillowanej cukinii. Na jednej krawędzi ułóż rukolę. Ściśle zwijaj zaczynając od krawędzi z rukolą, a następnie wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Jajka faszerowane burakiem i serkiem kozim

Faszerowane jaja będą świetną przystawką przed świątecznym obiadem lub nowym daniem podczas wigilijnej kolacji.

Składniki:

  • 8 jaj

  • 1 średni burak

  • 100 g sera koziego

  • 2 łyżki musztardy dijon

  • sól i pieprz do smaku

  • świeża bazylia, do dekoracji

Sposób przygotowania:

Jaja ugotuj na twardo. Buraki upiecz lub ugotuj, a następnie obierz. Pokrój buraki na małe kawałki, następnie włóż do robota kuchennego. Pokrój jajka ugotowane i obrane na pół wzdłuż. Wyjmij żółtka i umieść je wraz z kozim twarożkiem, musztardą, solą i pieprzem w kieluchu blendera i zmiksuj. Napełnij równomiernie połówki jaj przygotowaną pastą.. Posyp z bazylią do dekoracji.

Bigos z cukinii z pieczarkami

Bigos zamiast postnej kapusty? Spodoba się tym, którzy nie mogą jeść kapusty z grzybami leśnymi lub tym którzy zwyczajnie nie przepadają za postna kapusta z suszonymi grzybami.

Składniki:

  • 800 g cukinii

  • 1 duża czerwona cebula

  • 500 g pieczarek

  • 800 g passaty pomidorowej

  • Czosnek

  • Majeranek

  • liść laurowy

  • sól, pieprz

  • 4 łyżki oleju kokosowego

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż. Kiedy zmięknie dodaj pokrojone pieczarki i duś aż cała woda odparuje. Cukinię zetrzyj na tarce wraz ze skórką i dodaj ją na patelnię. Gdy cukinia zmięknie, dodaj przecier pomidorowy, chwilę jeszcze gotuj. Całość przypraw ziołami, solą i ewentualnie pieprzem.

Kulki jaglane a’la kutia

To bożonarodzeniowy deser wagi lekkiej. Można jeść bez wyrzutów sumienia ;)

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej

  • 3/4 szklanki zmielonego maku

  • 5 suszonych daktyli

  • ½ szklanki suszonej żurawiny

  • 2 szklanki mleka kokosowego

  • ½ szklanki mąki kokosowej lub zielonych wiórków kokosowych

  • 200 g orzechów nerkowca

Sposób przygotowania:
Kaszę ugotować na mleku kokosowym.
Daktyle i żurawinę namoczyć w wodzie i zmiksować blenderem, gdy zmiękną.
Do ostudzonej kaszy dodaj mak i zblendowane owoce oraz posiekane orzechy. Uformuj kulki. Możesz je obtoczyć w zmielonych wiórkach kokosowych.

Agnieszka Cioś - psychodietetyk

Uwielbia dzielić się wiedzą oraz wspierać pacjentów w zmianie nawyków. Dzięki znajomości zasad regulacji apetytu, potrafi sprawić, że dieta w czasie odchudzania daje satysfakcję, komfort oraz sytość.  Przyjmuje pacjentów w poradni MedFood w samym centrum Lublina, a jej specjalność to odchudzanie, choroba hashimoto, niedoczynność tarczycy i insulinooporność.  

>> WIĘCEJ NA stronie medfood.com.pl


CZYTAJ TEŻ:

>>> Porady dietetyka: 13 sposobów nak nie przytyć w święta

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika mommy12
    mommy12Ikona zgłaszania komentarza
    Muszę spróbować kulek jaglanych :)