Diagnoza: cukrzyca ciążowa - Artykuł
Znajdź nas na

Tworzymy społeczność rodziców

Polub Familie.pl na Facebooku

Poleć link znajomym

Diagnoza: cukrzyca ciążowa

Diagnoza: cukrzyca ciążowa

Autor zdjęcia/źródło: Cukrzyca ciążowa@pixabay.com

Cukrzyca ciążowa to nietolerancja węglowodanów stwierdzona po raz pierwszy w czasie ciąży. Głównym objawem tej choroby jest nadmierne stężenie glukozy we krwi po posiłkach. Rozpoznawana jest ona zwykle między 24. a 28. tygodniem ciąży i mija po porodzie.

Choroba ta pojawia się  częściej u kobiet, które mają powyżej 35 lat, są w drugiej lub kolejnej ciąży lub maja krewnych, którzy chorują na cukrzycę, ale także tych z nadwagą, z nadciśnieniem tętniczym lub tych, które w poprzednich ciążach miały powikłania lub urodziły dziecko z dużą masą ciała.

Cukrzycowa ciążowa – jak przez nią przejść?

Gdy w trakcie ciąży się okaże, że jesteś „słodką mamą” zostaniesz skierowana do ośrodka diabetologicznego lub patologii ciąży. Dowiesz się tam, jaką dietę powinnaś stosować,  zostaniesz wyposażona w glukometr do mierzenia stężenia glukozy i poznasz zasady mierzenia poziomu cukru. Jest to rzecz bardzo istotna, gdyż ewentualne powikłania dla noworodka będą zależały od przestrzegania przez ciebie cukrzycowej diety i pilnowania odpowiedniego poziomu cukru we krwi.
Żeby  dziecko miało warunki do prawidłowego rozwoju, powinnaś przestrzegać wszystkich ustalonych zasad. Jest to:

  • samokontrola glikemii i pomiar ciał ketonowych w moczu
  • przestrzeganie właściwej diety
  • aktywność fizyczna, jeśli ciąża nie jest zagrożona
  • kontrolowanie ruchów płodu poprzez ich liczenie

W niektórych przypadkach u kobiet z cukrzycą ciążową stosuje się insulinę.

Szczególnie istotna jest dieta

Posiłki  w diecie powinny być dobrze zbilansowane pod względem ilości węglowodanów, białek i tłuszczów. Powinnaś spożywać je przede wszystkim regularnie, aby uniknąć wahań stężeń cukru we krwi. Najważniejsza rada to, że nigdy nie powinnaś być głodna. Każdego dnia powinnaś spożywać sześć posiłków. Jeśli pracujesz i wstajesz wcześnie rano, możesz zwiększyć ilość posiłków do siedmiu, a nawet ośmiu mniejszych. W diecie cukrzycowej powinnaś unikać produktów, które mogą zwiększać poziom cukrów we krwi czyli:

  • białego pieczywa, wyrobów cukierniczych jak ciasta czy drożdżówki
  • wyrobów z mąki pszennej
  • cukru, miodu i soków
  • bardzo dojrzałych owoców
  • rozgotowanych warzyw, makaronu, ryżu, kasz i ziemniaków

Cukrzyca ciążowa – jak może obciążyć zdrowie noworodka?

Do najczęstszych powikłań u noworodka matki chorej na cukrzycę należą:

  • duża masa ciała, większa niż 400 g
  • hipoglikemia po porodzie
  • kardiomiopatia (powiększenie serca)
  • przejściowe zaburzenia oddychania
  • żółtaczka

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Życie z cukrzycą ciążową>>

Poziom glukozy w ciąży>>

System ciągłego monitorowania glukozy CGM>>

Najnowsze komentarze

  • Awatar użytkownika Natalia Rudzińska
    Natalia RudzińskaIkona zgłaszania komentarza
    Niestety i u mnie stwierdzono cukrzycę ciążową :-( czekam na wizytę u diabetologa. Niestety moja druga ciąża nie należy do najlżejszych jeżeli chodzi o jej przebieg :-( a mówią że ciąża to nie choroba.
  • Awatar użytkownika gocha2323
    gocha2323Ikona zgłaszania komentarza
    coraz więcej kobiet ma cukrzycę ciążową! ja się bałam, że też będe miała ze względu na to, że moja siostra ją miałą! na szczęscie badania wyszły dobrze!