Opublikowany przez: IwonaSza 2013-09-02 16:18:51
Ciężka depresja objawia się zaniedbywaniem wszelkich potrzeb organizmu. Prawidłowa dieta w przypadku osób cierpiących na tę chorobę jest bardzo istotna. Depresja natomiast może powodować, niekiedy bardzo skrajne, stany – od całkowitego braku apetytu u jednych, po niepohamowane objadanie się u drugich. Problemy z odżywianiem potęgują objawy choroby i powstaje błędne koło. Zły nastrój wciąż się pogłębia.
Co powinni jeść cierpiący na depresję?
Przy depresji warto jest spożywać duże ilości produktów z pełnego ziarna i nasion roślin strączkowych. Wyjść z choroby pomaga również regularne jedzenie chudego mięsa, podrobów, tłustych ryb, skorupiaków oraz jaj. Dieta ta zawiera odpowiednie ilości witamin z grupy B, żelaza, potasu, magnezu, miedzi i cynku.
Ponadto, świeże owoce i warzywa typu: szpinak, brokuły, pomarańcze, melony i jagody dostarczają organizmowi witaminę C. Ciemnozielone warzywa liściaste to doskonałe źródło magnezu, żelaza i wapnia. Nie zapominajmy również o suchych owocach, które są bogate w potas i żelazo oraz są zdecydowanie lepszą alternatywą dla sięgnięcia po coś słodkiego.
Czego należy unikać przy depresji?
Z pewnością należy unikać spożywania kofeiny, która pogłębia stany depresyjne. Wywołująca bezsenność kofeina tylko wzmacnia bezsenność towarzyszącą depresji. Należy również zrezygnować z wszelkich rodzajów napojów alkoholowych, który burzy równowagę psychiczną oraz tłumi apetyt.
Może się również okazać, że niektóre produkty spożywcze wpływają na nasze stany depresji. Warto wówczas przyjrzeć się temu, co jemy i w odpowiedni sposób zareagować. Jeżeli coś pogłębia chorobę – należy bezwzględnie wyeliminować ten składnik z diety.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.